Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nechceme tu reklamní mostra

Letos slaví „Východočeský Woodstock“ dvacáté výročí, jubilejní ročník je věnován Václavu Havlovi.

Fotografie: Byznysmen proti své vůli. (Martin Věchet alisas Geronimo během festivalových příprav) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Byznysmen proti své vůli. (Martin Věchet alisas Geronimo během festivalových příprav) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Martin Věchet (1964) se v 80. letech podílel na distribuci samizdatové literatury a organizování akcí kulturního undergroundu ve východních Čechách. V roce 1987 to vyvrcholilo uspořádáním prvního hudebního festivalu v Trutnově. Bylo mu znemožněno studium a pracoval jako topič. Příští víkend se na Open air music festivalu v Trutnově na Bojišti představí tak jako každý rok v roli jeho hlavního pořadatele.

Letos slaví „Východočeský Woodstock“ dvacáté výročí, jubilejní ročník je věnován Václavu Havlovi. Jak jste se s ním seznámil?

Když jsem byl poprvé na Hrádečku, Václav tam nebyl, protože byl ve vězení. Takže si z těch prvních setkání pamatuji především paní Olgu, Kešota, Honzu Kašpara. To mi bylo nějakých sedmnáct osmnáct. Nedopadla mi škola, začal jsem běhat na běžkách po lese a z baťohu na zádech dával krmení zvěři, později jsem začal topit v kotelně. Když jsem se tam objevoval častěji, například při oslavě narozenin paní Olgy nebo při neuskutečněných zkouškách Plastiků, jednou se z domu vyřítil menší chlapík v holínkách, s čapkou a podivným oblekem. Rychle běžel proti nám a na tváři měl trochu potutelný, ale široký úsměv, jako kdybychom byli několik let staří kumpáni. Pozdravil nás „ahoj“. Pozdravil jsem jej taky tak a krátce nato jsem se dozvěděl, že to byl právě z vězení čerstvě propuštěný Václav Havel.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].