Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zařízli Kohouta

Přestože se ta zpráva vlastně dala čekat a sám hlavní hrdina o ní věděl měsíce dopředu, zaskočilo současné odvolání evropského velvyslance Jana Kohouta nejen veřejnost, ale i koaliční partnery.

Fotografie: Tak nám odvolali ambasadora, paní Müllerová. (Jan Kohout) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Tak nám odvolali ambasadora, paní Müllerová. (Jan Kohout) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Přestože se ta zpráva vlastně dala čekat a sám hlavní hrdina o ní věděl měsíce dopředu, zaskočilo současné odvolání evropského velvyslance Jana Kohouta nejen veřejnost, ale i koaliční partnery. Za odvolaného profesionála s nejlepšími referencemi totiž premiér nemá pro bruselský post zatím žádnou náhradu. To vyvolalo údiv a obavy z personální politiky klíčových postav kabinetu. Je ale chyba na straně vlády?

Kdo ví, ven, kdo neví, sem

Kdo si dnes prostuduje staré noviny, je se zpožděním chytřejší. Už deset dní po loňských volbách, ještě s vládou v dalekém nedohlednu, byla jasná jedna věc: Jan Kohout, někdejší kandidát na všechno možné včetně premiéra vlády ČSSD, se na naší evropské ambasádě v Bruselu už dlouho neudrží. „Bylo by zvláštní, kdyby tam zůstal člověk, který se málem stal předsedou sociálnědemokratické vlády,“ říkal tehdy horký kandidát na ministra zahraničí Jan Zahradil.

Tahle „zvláštnost“ nakonec vydržela až do začátku letošního roku. Tehdy (jak jsme se dozvěděli až teď) pozval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bruselského velvyslance na večeři, oznámil mu, že ho čeká balení kufrů, a nabídl mu jiné místo v diplomacii. Samotný Kohout tedy počítal s odchodem už delší dobu. Když však zpráva o chystaném odvolání nakonec předminulý týden prosákla na veřejnost, spadla některým členům vlády překvapením brada. „Dověděl jsem se to naprosto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].