Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čas pro peněžní restrikce

Bankéři a investoři sice možná nebudou souhlasit, ale vlna z poslední doby, kdy se účastníci finančních trhů hromadně zbavují cenných papírů, vůbec není nic špatného.

Těžší dostupnost úvěrů může trhům jedině prospět.

Bankéři a investoři sice možná nebudou souhlasit, ale vlna z poslední doby, kdy se účastníci finančních trhů hromadně zbavují cenných papírů, vůbec není nic špatného. Možná to konečně lidi přivedlo k rozumu. V posledních letech finanční instituce příliš lacino a příliš snadno půjčovaly příliš mnoho peněz příliš velkému počtu lidí – ať už spekulantům, kteří chtěli rychle zbohatnout obchodováním s byty v Miami, nebo skupinám soukromého kapitálu, které potřebovaly financovat některé z mnoha firemních převzetí v hodnotě miliard dolarů. Budíček přišel příliš pozdě na to, aby zachránil americký trh s bydlením před šílenstvím a následným krachem. Možná se ale rozezvonil včas, aby se boom akvizic úplně nevymkl z ruky – a navíc přišel v době, kdy je světová ekonomika dost silná, aby se s důsledky vypořádala.

Pozor na amerického spotřebitele

Hlavní otázka teď zní, jak asi budou tyto důsledky vážné. Vliv na trhy s úvěrovými nástroji bude nemalý. S tím, jak se zpřísňují podmínky, nejedna z dosavadních lehkomyslných praktik, které se v korporátních úvěrech víceméně staly pravidlem, skončí ve starém železe. Investoři se začínají vyhýbat riskantnějším úvěrům, a tak horečka z nabídek na převzetí, které rozžhavily letošní akciové trhy, bude muset klesnout a dlužníci s největší úvěrovou zátěží možná zjistí, že další peníze už nikde neseženou.

Většina firem ale nad drahými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].