Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Četl jsem vaši argumentaci k věci radaru a přišlo mně to jako užití dobré technologie v nevhodném prostředí, třeba jako běžné elektroinstalace ve vlhkém prostředí.

Ještě k americkému radaru

Respekt č. 28/07

Milý pane Smoljaku!

Četl jsem vaši argumentaci k věci radaru a přišlo mně to jako užití dobré technologie v nevhodném prostředí, třeba jako běžné elektroinstalace ve vlhkém prostředí. Jistěže hledáme v řadě problémů přední odborníky, a buď jim řešení svěříme, nebo je alespoň vyslechneme. A jistě jsou zase činnosti, ve kterých se zastupovat nedáme, i když nám maminka a tatínek tvrdí, že ženu pro zbytek života nám vyberou daleko vhodněji a zodpovědněji než my, zaslepenci. A často, po vyslechnutí odborníka, si necháváme právo na poslední slovo.

Česko je pořád jednou ze zemí, kde lidé např. ve věci zdraví věří bez váhání několikanásobně otitulovanému odborníkovi, zapomínajíce na to, že se třeba habilitoval ve zcela jiném oboru medicíny nebo že je již za zenitem své výkonnosti, a necháváme se léčit modo veterinario – „dej sem svoji moč a neptej se proč“. Je to lenost ducha zděděná z doby komunismu. Ti lékaři alespoň chtějí reverz, než nás rozřežou.

Co se českého výběru odborníků, kteří to rozhodnou za nás, týče, odkazujete nás na vrchol pyramidy, kde prý je několik vysoce vzdělaných, inteligentních a zodpovědných lidí. Můj problém je v tom, že mně česká společnost přijde jako žížala, těžko říci, kde je hlava a kde zadek a kde vlastně ta inteligence sídlí, kde ji hledat.

Naopak si jsem zcela jist, na rozdíl od inteligence, ohledně zodpovědnosti. Pěkně o ní pohovořil svého času pan Vladimír Dlouhý, dříve než zašantročil horolezcům Poldi Kladno. Nevím, kolik let lze celkem nafasovat za politickou nezodpovědnost, ale z příkladu pozvání tanků do střední Evropy si myslím, že toho zas tolik nebude.

Nechte proto, prosím, naši tzv. elitu vykřikovat o shitu a gulích, nechte je opouštět s hrdým a čestným čelem jejich obstarožní a obtloustlé manželky, ať zpívají své oblíbené pop-zpěvánky sólo či duo, ba ať se přetrhnou při hrabání úplatků a malých domů, ať si jedou nádherně vzájemně po krku – ale neurážejte mne tvrzením, že jsou inteligentnější a zodpovědnější než já.

Vždyť se do svých postů dostali proto, že je tam zvolila ta nejširší základna nezodpovědných polomozků, čtenářů bulváru a maniaků telenovel. A jak jim to spolu na volebních mítincích slušelo! Tak to chodí, v demokracii.

Přestaňte, prosím, roztřiďovat občany do pyramidy, nevím, zda bych neskončil zazděný do základů, tak jak se to ve starověku dělalo – teda aby držela, ta pyramida. A nedělejte šmahem ze všech odpůrců radaru čtenáře Blesku a A-a. Je to ještě zavrženíhodnější než kolektivní odsuzování některých ras a národností a obdobně to smrdí.

(…) Pro tuto chvíli se ptám: Proč má o tom, kdo bude můj budoucí nepřítel, rozhodovat chlápek na druhé straně zeměkoule, jehož volbu nemá v Česku nikdo šanci ovlivnit? Pokud jsme předsunutou pozicí, která hájí Ameriku před státy zla, budiž, ale kde je ta pozice, ze které bude bráněno Česko?

Nejsem si jist, pane Smoljaku, zda umístění radaru v Česku je správné či nikoli, skutečně nevím. Obávám se však, že jste svým článkem věci radaru prokázal medvědí službu.

Ing. Beránek, VUT FAST Brno

Omluva

V rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (Respekt č. 30) došlo z naší strany ke dvěma nepříjemným chybám. První vznikla chybným přepisem z diktafonu a týká se privatizace ČEZ, když jsme v odpovědi místo: „Nemyslím, že by se ta operace měla opakovat“, napsali „neměla“. Druhá chyba se týká odstoupení ministra Kalouska z čela strany, kdy jsme uvedli, že byl odvolán. Za nepřesnosti se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].