0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika22. 7. 200713 minut

Jak najít a udržet talenty

Vlna zájmu o účetní se nečekaně zvedla v roce 2002 v souvislosti se spektakulárním krachem firmy Arthur Andersen, Uplynulo pár let a zbylí účetní giganti Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young, KPMG a PricewaterhouseCoopers (PwC), též známí jako Velká čtyřka, většinou ustoupili zpátky do stínu a vytratili se z povědomí veřejnosti. Zajímaví však zůstávají dále, především díky tomu, jak řídí své lidi.

Fotografie: Pozor, tady jde Největší Bohatství. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor, tady jde Největší Bohatství. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz
Fotografie: Pozor, tady jde Největší Bohatství. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dostat se do středu pozornosti nemusí být žádná výhoda. Vlna zájmu o účetní se nečekaně zvedla v roce 2002 v souvislosti se spektakulárním krachem firmy Arthur Andersen, kterou srazila na kolena spoluvina na skandálech spojených s pádem společnosti Enron. Jinak šedivé povolání tím získalo trochu nechtěné pestrosti. Uplynulo pár let a zbylí účetní giganti Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young, KPMG a PricewaterhouseCoopers (PwC), též známí jako Velká čtyřka, většinou ustoupili zpátky do stínu a vytratili se z povědomí veřejnosti. Zajímaví však zůstávají dále, především díky tomu, jak řídí své lidi.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Neřešitelný problém

Není to jen tím, že dohromady zaměstnávají okolo 500 000 osob na celém světě. Stejné velikosti dosáhly i mnohé jiné společnosti. Na rozdíl od většiny z nich však Velká čtyřka prohlášení typu „naše největší bohatství jsou lidé“ myslí opravdu vážně. Jejím produktem jsou znalosti zaměstnanců a distribučními kanály vztahy mezi těmito zaměstnanci a klienty. Musí se více než ostatní snažit přilákat a udržet ty nejbystřejší pracovníky.

Na nejvyšších řídících úrovních se pravidelně řeší, jak toho dosáhnout. Stanovují se podrobné cíle: obchodní plán společnosti Deloitte pro rok 2010 zahrnuje optimální fluktuační cíl, dále požadované výsledky každoročního hodnocení spokojenosti zaměstnanců a také podíl žen mezi partnery, kterého by firma chtěla dosáhnout. …

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc