Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Stoibere, váš čas vypršel

V Bavorsku je prý všechno jinak než ve „zbytku Německa“. Když pak úspěšného premiéra vyzve politička vlastní konzervativní strany, navíc rozvedená samoživitelka, působí to jako revoluce.

Fotografie: I „neměnná“ CSU se mění. (Edmund Stoiber a Gabriele Pauli) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: I „neměnná“ CSU se mění. (Edmund Stoiber a Gabriele Pauli) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

V Bavorsku je prý všechno jinak než ve „zbytku Německa“. Když pak úspěšného premiéra vyzve politička vlastní konzervativní strany, navíc rozvedená samoživitelka, působí to jako revoluce.

Objevila se náhle jako holka z plakátu, projela na své červené motorce a obrátila klidnou politickou krajinu vzhůru nohama. Komunální politička CSU Gabriele Pauli probudila ze spánku zemi s ženami v domácnosti, krucifixem ve třídách a papežem v Římě. V Bavorsku se po 14 letech začalo diskutovat o politické budoucnosti předsedy vlády Edmunda Stoibera.

Lépe by bylo s jiným

Křesťanskosociální unie (CSU) je symbolem konzervatismu. Zatímco mezi liberály počtvrté ženatý Gerhard Schröder nikoho nevzruší, Gabriele Pauli žijící odloučeně od svého druhého manžela to má mezi svými těžší. Vystudovaná ekonomka a svého času nejmladší zemská zastupitelka v Německu se přesto nebojí kritizovat ani svého stranického šéfa: „Zdá se mi, že má problém ve vztahu k ženám v politice. Muži by asi nikdy neřekl: ,Vy nejste důležitý.‘“

Právě Gabriele Pauli (49) na prosincovém zasedání předsednictva CSU Edmunda Stoibera (65) obvinila ze sledování své osoby. Jeden pracovník kanceláře odstoupil, ostatní mlčí. Obvinění však zviklalo Stoiberovu neotřesitelnou pozici v Bavorsku.

Edmund Stoiber se stal premiérem v květnu 1993, poté co kvůli úplatkářské aféře odstoupil jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].