Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putin zachraňuje Evropu

Ještě že máme Vladimira Vladimiroviče Putina! Bez jeho každoročního přiškrcování kohoutů plynovodů a ropovodů bychom si možná ani nevšimli, že máme životu nebezpečný problém.

Fotografie: Komu utáhne kohoutky zítra? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Komu utáhne kohoutky zítra? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ještě že máme Vladimira Vladimiroviče Putina! Bez jeho každoročního přiškrcování kohoutů plynovodů a ropovodů bychom si možná ani nevšimli, že máme životu nebezpečný problém. Nebo bychom si nechtěli všimnout. Nikoho bychom neposlouchali. Slastně bychom pochrupovali znaveni vánočním hodokvasem. Což nám ovšem první muž Kremlu ve své prozřetelnosti nedovolí.

Stává se totiž zvykem, že každý rok touto dobou ruský prezident přikáže zastavit dodávky ropy či plynu. Důvody jsou vždy stejné – oficiálně jde o spor o ceny se sousední zemí, neoficiálně o udržování sféry vlivu Moskvy v zemích bývalého Sovětského svazu, ale, jak už to u neoficiálních verzí bývá, jedná se o spekulace. Po několika dnech Moskva zvítězí a drahocenné fosilní palivo se zase vydá potrubím na místo určení. Nevyhnutelné ruské vítězství obnáší vyšší ceny pro sousední zemi a případně nějaký podíl na správě potrubí dopravujícího přes její území ropu nebo plyn na hranice Evropské unie. Ve druhém plánu se jedná o tvrdý políček politickému oponentovi, ať už je to ukrajinský demokrat Juščenko nebo běloruský diktátor Lukašenko. A pak je tu rovina třetí.

V té figuruje Evropská unie, stále více závislá na ruských surovinách. Putinovské odstávky s tím snad v tuto chvíli ještě přímo nesouvisí, nedovolí nám však zapomenout. Rusko není spolehlivý partner. Neváhá hodit za hlavu dojednané smlouvy. Neváhá využít dodávek surovin k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].