Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo zkrotí poslance Šeicha

Za řízení v těžké opilosti měl být bez papírů a možná i v kriminále. Místo toho poslanec David Šeich běhá na svobodě s řidičákem v kapse.

Fotografie: Aby se koule točila! (Šeich) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Aby se koule točila! (Šeich) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Za řízení v těžké opilosti měl být bez papírů a možná i v kriminále. Místo toho poslanec David Šeich běhá na svobodě s řidičákem v kapse. To kromě obav z jeho dalších řidičských excesů vzbuzuje i strach, že zdejší spravedlnost nemá stejný metr na mocné lidi i běžné občany.

Za půlroční platnosti nového silničního zákona přišlo v Česku o papíry zhruba tři tisíce lidí. Naprosté většině z nich policie zabavila doklady přímo na silnici za těžké dopravní přestupky – hlavně řízení pod vlivem alkoholu. Výsledek je znám: české silnice jsou bezpečnější. Problém ale je, že když nedávno stejný opilecký zločin spáchal politik, bylo po přísnosti. Doklady provinilci zůstaly a vyvázne zřejmě s pouhou pokutou. Sám David Šeich přitom tvrdí, že jde o zcela „standardní postup“, dostupné informace na to ale tak úplně neukazují.

O podrobnostech večera, kdy zákonodárce ODS Šeich vjel v Brně před očima policistů do jednosměrky a při kontrole pak nadýchal 2,4 promile alkoholu, se strážci zákona ani politik nechtějí „vyjadřovat do médií“. Jasnou představu situace ale dává výrok šéfa jihomoravské dopravní policie Leoše Tržila: „Poslanecká imunita tu hrála roli. Policisté si nebyli jistí, zda mohou postupovat jako v jiných případech.“

Fakt, že hlídka Policie ČR netušila, zda zdejší zákony platí opravdu pro všechny, nebo jen pro ty bezmocné, přinesl Šeichovi první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].