Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jáma a čerpadlo

Postavit další jadernou elektrárnu, nebo zpřevracet půl republiky kvůli uhlí a přidusit se jeho zplodinami? Na několika místech Česka se už hledá jiná cesta.

Fotografie: Zemětřesení? To bývá až odpoledne. (Modrá laguna na Islandu) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zemětřesení? To bývá až odpoledne. (Modrá laguna na Islandu) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Díky letošní teplé zimě běží kotle na půl plynu, ceny energií ale i tak letí vzhůru a Bezpečnostní rada státu se vážně zabývá hrozbou, že si v budoucnu nemusíme posvítit, zatopit nebo dojet někam automobilem. Co s tím? Postavit další jadernou elektrárnu, nebo zpřevracet půl republiky kvůli uhlí a přidusit se jeho zplodinami? Na několika místech Česka se už hledá jiná cesta.

Vzhůru dolů

Do areálu bývalých kasáren v Litoměřicích se smí jenom v helmě a na zvláštní povolení. Za maďarským nápisem „Idegeneknek belépni tilos!“ (Cizím vstup zakázán) – poklady pod zemí odkrývá slovensko-maďarská firma – se tyčí žirafí krk vrtné soupravy, která se diamantovými hlavicemi zakusuje do země. Rozjíždí se tu největší projekt na využití geotermální energie v České republice. Když půjde všechno jako na drátkách, mohli by za čtyři roky prakticky všichni obyvatelé pětadvacetitisícových Litoměřic dostávat teplo odsud.

Výhody jsou podle vyznavačů této metody nasnadě: technologie není závislá na tom, jestli svítí slunce nebo fouká dost vítr, a dá se podle potřeby regulovat. A je skoro nevyčerpatelná – vysávání tepla má pro zemské jádro nesrovnatelně menší dopad než pro býka komáří štípnutí. Do vzduchu se nevypouští žádné škodliviny a nestojí to nic víc než vyvrtat jámu, rozvést potrubí a pod tlakem do něj nalít vodu.

Ono „nic víc“ je ovšem eufemismus.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].