Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Co je českou prioritou v EU?

Už za dva roky bude Česko předsedat Evropské unii. Je to naprosto klíčový moment, kdy se pozornost nejen členských zemí obrátí k této zemi.

Už za dva roky bude Česko předsedat Evropské unii. Je to naprosto klíčový moment, kdy se pozornost nejen členských zemí obrátí k této zemi. Zejména pak k jejím představitelům, kteří budou určovat agendu Unie. Požádali jsme proto několik odborníků a politiků věnujících se Unii o odpovědi na následující otázky: „Co považujete za největší prioritu České republiky v Evropské unii, až jí bude předsedat? A je podle vás reálné, že to prosadí?“

Za možnou největší prioritu českého předsednictví považuji zlepšení fungování jednotného trhu EU. Jde o velké unijní téma a zároveň o předmět významných zájmů České republiky. Stále existuje řada bariér, které omezují plné využití potenciálu jednotného trhu, ať už jde o volný pohyb zboží, osob, služeb či kapitálu. S jednotným trhem souvisí náš zájem o odstranění omezení, která vůči nám v oblasti volného pohybu pracovníků uplatňují některé staré členské země.

Právě na jaře 2009 dojde k jejich opětovnému přehodnocení. Usilujeme také o liberalizaci v oblasti služeb a obecně o snižování administrativní zátěže, která souvisí s již existující legislativou jednotného trhu. Přestože každá potenciální priorita našeho předsednictví je v současnosti do jisté míry „pohyblivým terčem“, lze na základě probíhajících i plánovaných aktivit dosažení pokroku v této oblasti považovat za reálné.

Nezbytným předpokladem případného úspěchu je, mimo jiných faktorů, jež mohou mít vliv na dosažený výsledek,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].