Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

A my je posíláme domů s prázdnou

Tomáš Sedláček, jeden z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic Review), se narodil právě před třiceti lety v Československu, vyrůstal však ve Finsku a Dánsku.

Fotografie: Tomáš Sedláček, jeden z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic Review) • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček, jeden z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic Review) • Autor: Respekt

Tomáš Sedláček,jeden z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic Review), se narodil právě před třiceti lety v Československu, vyrůstal však ve Finsku a Dánsku. Po studiích působil jako ekonomický poradce prezidenta Havla (2001–2003) a odborný poradce ministra financí (2004–2006); před volbami ze státních služeb odešel a stal se hlavním makroekonomickým analytikem ČSOB. Intenzivně se věnuje také akademické a vědecké činnosti. Přednáší ekonomii, filozofii, etiku apod. na Fakultě sociálních věd UK a University of New York Prague, publikoval řadu odborných studií. Vedl analytický tým nevládní kampaně „ANO pro Evropu“, je zakladatelem a členem Ekonomického klubu a jiných neziskových organizací. Koncem minulého roku strávil semestr na Yale v rámci prestižního World Fellows Program.

Tomáš Sedláček je ženatý, s manželkou Markétou očekává narození prvního potomka.

Nedávno jste se vrátil z Ameriky. Zaznamenal jste tam nějakou reakci na dění u nás?

Českou republiku lidé, se kterými jsem se setkal, mají za příklad úspěšné transformace. Poslední dobou nás ale zařadili do skupiny „politicky nestabilních“ zemí střední a východní Evropy. Často se ptají, jestli politická krize, která postihla celý region, nemá něco společného se vstupem do EU. Zvenčí to totiž vypadalo tak, že předtím všechno šlapalo a měli jsme jasný cíl a na vnitřní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].