Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Chcete-li něco prodat, udělejte to sexy, i když to se sexem nemá nic společného.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Chcete-li něco prodat, udělejte to sexy, i když to se sexem nemá nic společného. To je známá poučka, takže slyšíme, že se evropští úředníci snaží dělat víc sexy Unii, designéři hovoří o tom, že je třeba navrhovat sexy tvary a média zase věnují pozornost všemu, co sexem zavání.

Spojené státy jsou uhranuté celebritou Paris Hilton, které se opravdu nelze v médiích vyhnout. Jedna televizní moderátorka v USA to už nevydržela a odmítla v přímém přenosu přečíst zprávu o Paris Hilton – nejdříve se ji pokusila zapálit, a když se to nepovedlo, tak ji aspoň před kamerou hodila do drtiče papíru. Banální zprávy totiž překrývají ty zásadní. Sympatická vzpoura.

Češi dnes zase v médiích řeší, jestli je Jiří Paroubek sexy. Hm. Vzhledem k tomu, že je teprve začátek okurkové sezony, nelze nevyhlížet příští týdny s obavami, co nás ještě čeká. Snad se ale najde někdo, kdo podobné zprávy v redakcích také hodí do drtiče.

„Vaše operační programy se tříští mezi více ministerstev. Navíc nejsme přesvědčeni, že má Česká republika dostatek kvalifikovaných úředníků na tak složitý způsob přerozdělení peněz,“ tento citát sice nezní sexy, ale měl by nás zajímat více než trenýrky bývalého premiéra. Říká nám totiž, že nezvládáme absorbovat peníze z evropských fondů (více viz str. 6), které by mohly sloužit modernizaci a rozvoji země.

Máme z toho být smutní? Záleží na úhlu pohledu. Pokud ale peníze souvisí se štěstím, tak bychom měli doslova truchlit, protože jde o miliardy. O vztahu peněz a štěstí je článek z Economistu. Které národy se cítí nejspokojenější a má to souvislost s tím, jak jsou bohaté? Čtěte na str. 8. Odpovědět si ale můžete i vy sami, protože Češi už patří mezi bohaté. Jste šťastní?

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení Vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2007 pod titulkem Editorial