Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klimatolog Klaus

Často se říká, že Německo koncem šedesátých let změnila k nepoznání jediná otázka, kterou kladly děti svým rodičům: co jste vlastně vy dělali za nacismu?

Často se říká, že Německo koncem šedesátých let změnila k nepoznání jediná otázka, kterou kladly děti svým rodičům: co jste vlastně vy dělali za nacismu?

Od té doby musí představa, že jednou od svých dětí dostanou podobný dotaz, strašit v různých obměnách kdejaké rodiče, zvlášť když kolem nich o něco jde. Možná také proto se čeští klimatologové ve středu rozhoupali k nevídanému kroku. Vystoupili se zásadním sdělením, že oteplení planety existuje, velmi pravděpodobně za něj mohou lidé a následky není dobré podceňovat. Udělali to v čase, kdy se už už zdálo, že si show kolem globálního oteplování nadobro pro sebe ukradl klimatolog-amatér Václav Klaus.

Tohle veřejné angažmá vědců je v českých poměrech důležité a nejen pro ně samotné. Klausův klimatologický monolog už začínal být mírou své hlouposti nesnesitelný a hlavy českého státu nedůstojný. Bez ohledu na to, jak velmi je či není oteplování planety vážným problémem, rozhodně si debata o něm zaslouží přesvědčivější hlasy, než je popírač třináct let staré genocidy ve Rwandě Martin Durkin, jehož si Klaus na podporu svých teorií přivedl na filmový festival do Karlových Varů jako klimatologickou autoritu.

Přesněji řečeno přivezl si film The Great Global Warming Swindle, který Durkin vyrobil jako protiváhu Nepříjemné pravdě Ala Gorea. V médiích se sice objevily komentáře vytýkající oběma filmům zaujatost a předem hotový názor, ale zaujatost není chybou. Film Ala Gorea je zfilmovanou přednáškou a ty bývají zaujaté a názorově „hotové“. Důležité je spíš to, jak důvěryhodní jsou lidé, co přednášky vedou a o jaké argumenty se opírají. A tady je Durkin mimo seriózní debatu.

Čeští akademici tedy vrátili téma o změně klimatu do vážné české diskuse a prezident může dále vést chytré řeči. Ostatně, Česko bez ohledu na prezidenta samo najelo na koleje Evropské unie, kde drží krok s dobou. A ta doba velí, že opatrnosti (i té klimatické) není nikdy dost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].