Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sarkozyho klíč k islámu

Posílit svůj vliv ve Středomoří, udržet Afričany doma a nepustit Turky do Evropské unie. Takové plány má francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Fotografie: Středomořská unie. - Autor: David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Středomořská unie. - Autor: David Munich • Autor: Respekt

Posílit svůj vliv ve Středomoří, udržet Afričany doma a nepustit Turky do Evropské unie. Takové plány má francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Dal jim vznešený název Středomořská unie (L’Union méditérranéen). Zatím není jisté, jestli uspěje, ale každopádně se potvrzuje, že novému šéfovi Francie velmocenské ambice nechybí.

Unie jako lék

Idea „unie středomořských států“ se v Sarkozyho projevech poprvé objevila už počátkem roku, ale teprve když o ní začal mluvit jako novopečený prezident, vzali ji diplomaté i komentátoři vážně. „Středomořská oblast je klíčem k našemu vlivu ve světě. Je také klíčem k islámu, který je rozkročený mezi modernitou a fundamentalismem,“ řekl Sarkozy letos v únoru, ještě jako vizionář. „Přišel čas vybudovat most mezi Evropou a Afrikou,“ dodal v květnu coby státník.

A co na to Středomoří? Myšlenka vyvolala souhlas v Itálii a Španělsku, opatrnou spokojenost v Izraeli, vyčkávání v severní Africe a nevoli v Turecku. Každá země si v nové Sarkozyho ideji našla to, co tam hledala – což dobře ilustruje fakt, že zatím je projekt unie spíše heslem, cílem na obzoru či ,chcete-li, příležitostí než konkrétním plánem.

Francouzský prezident nicméně představil už některé konkrétní plány o podobě Středomořské unie (UM), která se má inspirovat evropským příkladem. „Musíme ve Středomoří udělat to, co Evropané…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].