Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

S Motejlem po funuse

Tak to máme černé na bílém a napsané tou nejpovolanější rukou. Český ochránce lidských práv Otakar Motejl zveřejnil obsáhlou zprávu, ve které odsoudil loňské vystěhování Romů ze Vsetína v režii Jiřího Čunka.

Tak to máme černé na bílém a napsané tou nejpovolanější rukou. Český ochránce lidských práv Otakar Motejl zveřejnil obsáhlou zprávu, ve které odsoudil loňské vystěhování Romů ze Vsetína v režii Jiřího Čunka. Vypadá to jako další důkaz toho, že zdejší ombudsman si právem vysloužil pověst jedné z nejlépe fungujících institucí v zemi. Ale tentokrát jen na oko: ve skutečnosti se Otakar Motejl ve vsetínské kauze moc nevyznamenal.

„Čunkovo řešení je problematické, ale některé jeho prvky nepovažuji za totální neštěstí. Třeba fakt, že těm lidem vytvořil jakési náhradní bydlení a zároveň jde proti ghettoizaci souběžným rozstrkáním některých rodin po severní Moravě,“ uvažoval Motejl loni v autorizovaném rozhovoru pro Respekt. Uplynulo pár měsíců a ombudsman stejnou věc hodnotí jinak: „Je to porušení základních práv na respektování rodinného a soukromého života.“

Každý se může zmýlit, problém je ale v tom, že svou současnou kritiku ombudsman nestaví na nijak převratně nových zjištěních – většinu se mohl už loni v říjnu dozvědět z médií. „Já můžu jednat z vlastní iniciativy, ale žádná rozkoš to není. Abych zahajoval šetření o všech věcech, které se dočtu v novinách, je nad mé síly,“ vysvětloval tehdy Motejl, proč v kauze Vsetín nemůže nic podniknout. A dodával cosi o mediální hysterii.

Je skvělé, že si to nakonec rozmyslel a vypravil se na důkladnou kontrolu. Jeho váhání, výmluvy na nedostatečné kompetence a nechuť důvěřovat médiím však způsobily, že výsledek svých zjištění zveřejňuje tři čtvrtě roku po událostech – což je docela trapné. Pokud média dennodenně píší o kauze, která aspiruje na lidskoprávní lumpárnu desetiletí, měl by zkrátka ombudsman okamžitě nastartovat auto a vyrazit na obhlídku. A ne vysvětlovat novinářům, že se přednostně věnuje stížnostem, které mu pošťák donese do schránky. To je od právníka Motejlova formátu velmi slabá výmluva.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].