Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Odvez to na skládku

Na jaře roku 2006 zaplnily místní noviny zprávy, že v severočeské Libčevsi hořely plné tři dny odpadky přivezené sem načerno z Německa. A letos v květnu někdo zřejmě úmyslně zapálil nelegální smetiště v Dolní Řasnici na Liberecku.

Fotografie: Jde tady o miliardy, i když to na první pohled nevypadá. • Autor: Respekt
Fotografie: Jde tady o miliardy, i když to na první pohled nevypadá. • Autor: Respekt

Repríza přišla navzdory uklidňování úředníků přesně po roce. Řeč je o hořících skládkách: na jaře roku 2006 zaplnily místní noviny zprávy, že v severočeské Libčevsi hořely plné tři dny odpadky přivezené sem načerno z Německa. A letos v květnu někdo zřejmě úmyslně zapálil nelegální smetiště v Dolní Řasnici na Liberecku.

Tuny kouřících odpadků, jichž se majitelé pokoušejí zbavit tím, že je zapalují, jsou nepříjemné. Zajímavější je ale to, co se děje okolo smetišť, která jsou zcela legální. Češi v porovnání s vyspělými zeměmi zatím umějí vytřídit a vrátit „do výroby“ pouze zlomek odpadů, které za sebou denně nechávají. Zbytek házejí za humna. Má to prozaický důvod. Pokud se radnice místo podpory třídění rozhodne vybudovat skládku, vydatně se tím vylepší její rozpočet, a Česko má proto jednu z nejhustších sítí skládek v Evropě. Nabízí se ale otázka, kdo o to vlastně stojí.

Co máme dělat?

Pro Čechy, kteří se v nakládání s odpadky v Evropské unii pohybují v polovině tabulky (třídí 16 procent odpadků, Rakušané jich vytřídí plné dvě třetiny, ale třeba Portugalci jen desetinu a Poláci necelá tři procenta), se smetiště stala tématem v únoru minulého roku. Tehdy se totiž provalilo, že když se na konci roku 2005 v Německu dramaticky zvedly poplatky za skládkování odpadků, část z nich se ocitla v pronajatých stodolách na českém území. Když na ilegální skládky přišly úřady…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].