Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nakoupit a přežít

Víte, co jíte? Slyšeli jste o potravinách plných antibiotik a umělých příchutí? Nebo o uzeninách, kde je víc náhražek než samotného masa?

Fotografie: Mlékárna budoucnosti. (Martin Kuper – vpravo – v Brodowinu) • Autor: Respekt
Fotografie: Mlékárna budoucnosti. (Martin Kuper – vpravo – v Brodowinu) • Autor: Respekt

Víte, co jíte? Slyšeli jste o potravinách plných antibiotik a umělých příchutí? Nebo o uzeninách, kde je víc náhražek než samotného masa? Potřebujete poradit, jak se v té záplavě zboží s nepřehledně popsanými obaly orientovat? Pak je tu mrzutá zpráva: v Česku kvůli nařízení Evropské komise končí značka Klasa, která měla tuto orientaci usnadnit. Podrobnější pohled ale ukazuje, že není až tak čeho litovat. Do českých obchodů naopak pronikl jiný, podstatně spolehlivější symbol kvality potravin.

Klasa bez náhražky

Byl to obrázek, jaký jsme vídali léta. Billboardy s rohy hojnosti plnými orosené zeleniny a kupou zavařenin. Nebo mohutné ruce pekařů, pecny chleba a pořekadlo: „Kupujte to nejlepší z naší země.“ Označení potravin Klasa se zrodilo rok před vstupem do Evropské unie a v první řadě mělo fungovat jako ochranný polštář českých výrobců před očekávaným přívalem zahraničního zboží. „Předpokládali jsme, že až padnou bariéry, budou se dovážet levné potraviny z ciziny, které nemusejí plnit tak přísná kritéria jako naši producenti,“ říká mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vilém Frček, který má propagaci značky na starosti.

Podle dostupných průzkumů měla Klasa úspěch. Její logo dnes zná kolem sedmdesáti procent lidí, a ti jí také podle průzkumu agentury STEM dávají přednost před jinými značkami. I výrobci si pochvalují, že se jim díky Klase…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].