Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Doktor Smrt se vrací

Letošní první červen oslavil Jack Kevorkian hned dvakrát. Pustili ho z vězení a právě v den, kdy před sedmnácti lety poprvé ohromil Spojené státy.

Fotografie: Jack Kevorkian. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Jack Kevorkian. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Letošní první červen oslavil Jack Kevorkian hned dvakrát. Pustili ho z vězení a právě v den, kdy před sedmnácti lety poprvé ohromil Spojené státy. Ve své staré zrezivělé dodávce tehdy připojil k žilám učitelky Janet Adkinsové (54) vlastnoručně vyrobený přístroj Thanatron a ona pak zmáčknutím červeného knoflíku ukončila svůj život. Když si na podmínku propuštěný lékař letos razil chumlem novinářů cestu od vězeňské brány, nepůsobil tak démonicky jako kdysi. Je těžce nemocný, zbývají mu možná jen měsíce života. A michiganskému guvernérovi musel slíbit, že u žádné sebevraždy už asistovat nebude – jinak ho čeká návrat do cely. Poslední slovo ale Dr. Smrt ještě neřekl. Debata o legalizaci eutanazie nabere teď v USA na obrátkách a on má na stole hromadu pozvánek do médií a na přednášková turné.

Vlastní krví

Koncem 80. let se v detroitských novinách objevoval inzerát nabízející zvláštní službu: „Poradenství v otázkách smrti.“ Odborníka, jenž touto cestou sháněl klienty, ještě nikdo moc neznal, jeho životopis už ale prokazoval poněkud zvláštní záliby.

Jack Kevorkian (1928), potomek arménských přistěhovalců, kteří uprchli před tureckou genocidou, vystudoval patologii, ale měl větší ambice než trávit dny rutinní prací se skalpelem. Nejprve se v 50. letech pustil do experimentů s krevní transfuzí odebíranou z mrtvých těl, časem ho začaly zajímat pokusy na živých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].