Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Z čeho jsou pyramidy

Když jsem se nedávno vracel z expedice v Egyptě, netušil jsem, jakou otázku budu dostávat nejčastěji. „Z čeho jsou postaveny pyramidy?“ ptali se mě všichni.

Fotografie: Budou se stavitelé třetího tisíciletí učit od starých Egypťanů? (Pyramidy v Gize) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Budou se stavitelé třetího tisíciletí učit od starých Egypťanů? (Pyramidy v Gize) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Když jsem se nedávno vracel z expedice v Egyptě, netušil jsem, jakou otázku budu dostávat nejčastěji. „Z čeho jsou postaveny pyramidy?“ ptali se mě všichni. Mnoha českými sdělovacími prostředky, včetně těch seriózních, totiž před časem proběhla tvrzení francouzského výzkumníka Josepha Davidovitse: staří Egypťané ve skutečnosti stavěli pyramidy z takzvaných geopolymerů, tedy z umělého kamene, který lze získat tak, že písek z pouště zalijeme roztokem alkalických uhličitanů získaných z popela místních palem.

O geopolymerech se přitom hovoří jako o stavebních materiálech pro nové tisíciletí a právě čeští vědci jsou dle zmíněných zpráv v jejich výzkumu na špici. Jednou se prý můžeme stát „Geopolymer Valley“ celého světa.

Jako „důkaz“ vynalézavosti starých Egypťanů předložila média snímky z elektronových mikroskopů, zachycující vnitřní strukturu umělých kamenů, a údaje moderních přístrojů k provádění geochemických analýz. Za rozhodující svědectví byl považován záběr umělého kamene, ze kterého vyčníval lidský vlas. Nebylo však přitom zřejmé, o jaký materiál se jedná – v omítce či maltě by vlas nikoho nepřekvapil.

Celá záležitost skrývá tři hlavní otázky: jak to je s těmi pyramidami, zda vůbec existují geopolymery a jak je možné, že této podivné historii bylo věnováno tolik mýtotvorné pozornosti.

Nil a volný čas

Větších, víceméně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].