Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejhorší pro nás je opium

Hedaját Amín Arsala (65) působil ve všech kabinetech, které vládly Afghánistánu po pádu Tálibánu.

Fotografie: Hedaját Amín Arsala - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Hedaját Amín Arsala - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Hedaját Amín Arsala (65) působil ve všech kabinetech, které vládly Afghánistánu po pádu Tálibánu. V současné době je tzv. senior ministrem, což je v afghánském politickém systému funkce na úrovni vicepremiéra. V 60. letech strávil téměř rok v České republice, kde se připravoval na vysokoškolské studium. Nakonec vystudoval ekonomii v USA a poté působil ve Světové bance. Koncem 80. let se vrátil do vlasti podpořit povstalce proti sovětské armádě, byl v exilové vládě a po pádu komunistického režimu se stal ministrem zahraničí. Během občanské války usiloval o svolání celoafghánského shromáždění Velká džirga a udržoval styky s afghánským králem Záhirem šáhem. H. A. Arsala je ženatý, má tři děti.

Prezident Karzájí je u moci víc než pět let. Vy jste působil ve všech jeho vládách – co se v Afghánistánu za tu dobu podařilo?

O úspěších se dá hovořit hlavně v ekonomice: rozvíjí se infrastruktura, podařilo se obnovit všechny důležité silniční tahy v zemi, roste HDP. Ale myslím, že úspěchy jsou i v politice: parlamentní a prezidentské volby, plně demokratická ústava… Budujeme taky armádu s centralizovaným velením a odpovídajícím výcvikem – na začátku jsme měli jen milice složené z různých skupin a oddílů z časů občanské války.

A co se vám nepodařilo? Špatný zůstává stav policejních sil. Problémy nám taky začíná dělat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].