Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nadějný exodus z vnitra

Policie po deseti letech dostává šanci získat modernější a důvěryhodnější tvář. Reforma je za dveřmi.

Policie po deseti letech dostává šanci získat modernější a důvěryhodnější tvář. Reforma je za dveřmi.

Je to nenápadný graf v rozsáhlé studii o tuzemské policii. Nese ale důležitý vzkaz. Za první tři měsíce letošního roku požádalo o odchod z policie rekordních šestnáct set lidí. Dvě třetiny z nich slouží u sboru přes pětadvacet let. Definitivně přichází generační výměna, snad končí pláč starých mazáků na téma, jak nemá policie dost pravomocí a jak je špatně placena. Ministr Ivan Langer má otevřenu cestu k reformě sboru. Reformou a návrhem nového policejního prezidenta se bude tento týden zabývat bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny a dá se očekávat, že schválí významné změny.

Koho mají chránit

Langer předložil poslancům návrh reformy už před dvěma měsíci. Od nástupu socialistů k moci v roce 1998 máme před sebou první srozumitelný a inspirativní dokument, který se pokouší přestavět policii podle západoevropských vzorů. Nejde o převratné nápady, ale návrh reformy je dobrým materiálem pro debatu.

Je načase. Sociální demokraté od první chvíle, co otevřeli dveře Strakovy akademie, policii permanentně reorganizovali. Důvody svých kroků ale neuměli vysvětlit. Byli jsme svědky neustálého přesunování policistů z odboru na odbor, z oddělení na oddělení, podle toho, jak se jednotky slučovaly nebo dělily. Výsledek byl jediný – vyšetřovací spisy šly z ruky do ruky, policista si nestačil akta ani pořádně přečíst a už byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].