Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Amerika na mapě Evropy

Z George Bushe našince neuděláme, ale na kancléřku Merkelovou bere.

Z George Bushe našince neuděláme, ale na kancléřku Merkelovou bere.

Před pěti sty lety německý kartograf Waldseemüller opravil první omyl Evropanů týkající se Nového světa. Na jeho mapě se skvěl nový kontinent – už ne jako východní výspa Asie, jak se do té doby věřilo, ale jako Amerika. Název se ujal, ač v sobě obsahoval omyl nový. Waldseemüller si totiž myslel, že Amerigo Vespucci, zdroj jeho informací, Ameriku objevil. Právě unikátní výtisk této mapy z roku 1507 s sebou na summit Evropské unie s Georgem Bushem vezla Angela Merkelová.

Není to s euroamerickými vztahy podobné jako s onou mapou? Občas to tak může připadat. I v půltisíciletí následujícím po velkých objevech se vyskytla řada omylů a při jejich vyvracení se ujaly omyly další. Pro první dekádu 21. století to platí zvláště. Už proto, že éra George Bushe zůstane v evropské paměti zapsána velmi nepříznivě. Nicméně až jednou budou tuhle dekádu hodnotit historici, německá kancléřka z toho nevyjde špatně.

Merkelová zkrátka není Jacques Chirac nebo Gerhard Schröder, kteří s Bushovou Amerikou ideově soupeřili či se o to alespoň neskrývaně snažili. Jistě, malý je ten, kdo má jen malý cíl, ale vyrážet klín zatuchlého antiamerikanismu moderním antibushismem se ukázalo jako úspěšná cesta pouze na domácí půdě, ve volební kampani. Evropě to nepřineslo vůbec nic.

Merkelová to na Ameriku zkouší se vstřícností a v mezích možností se jí to už rok a půl daří. Je reálné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].