Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Muž Západu Mušaraf

Parvíz Mušaraf se literární slávou vyrovná velikánům světových dějin. Paměti pákistánského prezidenta byly pasovány na bestseller dříve, než vyšly, a londýnské Timesy je tiskly na pokračování pod názvem V palebné linii.

Fotografie: Parvíz Mušaraf. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Parvíz Mušaraf. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Parvíz Mušaraf se literární slávou vyrovná velikánům světových dějin. Paměti pákistánského prezidenta byly pasovány na bestseller dříve, než vyšly, a londýnské Timesy je tiskly na pokračování pod názvem V palebné linii. Přitom mají jen malou historickou hodnotu a neobsahují ani životaschopné státnické myšlenky.

Mušarafův život není strhujícím příběhem, ale vzpomínkami průměrného důstojníka, generála a nakonec křečovitého hráče, který manévruje mezi politickým přežitím doma a depešemi z Bílého domu. Kniha neobsahuje ani žádná šokující odhalení. Že CIA platila Islámábádu za každého podezřelého cizince tisíce dolarů, se ví už dávno. Totéž platí o amerických výhrůžkách bombardováním Pákistánu. A informaci o plánech radikálů unést letadlo ČSA a zpustošit s ním londýnské letiště Heathrow měly české tajné služby už v roce 2003.

Nicméně Mušaraf je prvním významným politikem, který o válce proti terorismu mluví bez servítků. Neřeší, že tyto výroky pak překotně dementuje Bílý dům. Dobře ví, že o co víc si toho může dovolit venku, o to opatrnější musí být na domácí půdě.

Vojáci za prosperitu a demokracii

Do čela Pákistánu vynesl Mušarafa vojenský převrat, v dějinách země nikoli výjimečná záležitost. V Pákistánu se říká, že armáda a byznys jsou jediné věci, které v této zemi fungují. Zatímco obchodu pomáhá minimum byrokratických zábran, armáda je elitářským státem ve státě. S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].