Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kocour místo tygra

Zpravodajství médií vzbuzovalo koncem zimy dojem, že se Česko stává vědeckým tygrem Evropy.

Zpravodajství médií vzbuzovalo koncem zimy dojem, že se Česko stává vědeckým tygrem Evropy. Statistiky ale bohužel ukazují, že v srdci Evropy nemůže být o tygrovi zatím vůbec řeč. Spíš si tu pořád ještě líže rány poněkud vypelichaný, v poslední době již celkem dobře živený kocour.

Byl jednou jeden osvícený monarcha, co dnem i nocí přemýšlel, jak ulevit lidu od bídy. I popatřil jednoho dne na svoji zemi, přehlédl palmové háje prostírající se do dáli a pravil: vybudujme centrum učenosti, jehož sláva hvězd se bude dotýkat. A otevřel královskou pokladnici.

Ten příběh se skutečně stal, bez ironie a výsměchu jej můžeme převyprávět v kulisách 21. století. Jeho dějištěm je Malajsie, sice rozvojová, ale poměrně bohatá asijská země s ambiciózními plány. Její bývalý premiér Mahathir Mohamad se rozhodl, že postaví na zelené louce rozsáhlé centrum biotechnologického výzkumu zvané BioValley. Srdcem projektu vyhlášeného v roce 2003 se mělo stát několik vědeckých ústavů zaměřených na genetiku, farmaceutický výzkum a další obory. Kolem nich by rozbily stany soukromé firmy, přilákané koncentrací mozků, kvalitní infrastrukturou a daňovými úlevami.

Mahathir Mohamad strávil v premiérském křesle 22 let a v očích Západu nebyl zrovna zářným příkladem demokrata. Jedno mu však ne-lze upřít: na vědě mu opravdu záleželo, viděl v ní příležitost, jak pozvednout svoji zemi na úroveň vyspělého světa. Řada jeho projektů dopadla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].