0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře18. 3. 20076 minut

Tichá válka o tajné služby

Dá se říct, že ve zpravodajských institucích byla odstartována pro veřejnost sice neviditelná, ale o to důležitější válka o budoucnost.

Dá se říct, že ve zpravodajských institucích byla odstartována pro veřejnost sice neviditelná, ale o to důležitější válka o budoucnost. Dvě ze tří tuzemských tajných služeb jsou vlastně bez šéfa – ředitel Vojenského zpravodajství Jiří Krejčík je na odchodu, civilní rozvědku vede provizorně a tak trochu po partyzánsku ředitel BIS Jiří Lang. A k tomu všemu vláda ohlásila zásadní reorganizaci služeb.

Nový svět

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tajné služby nejsou ztělesněním mytologického dobra, které bojuje proti absolutnímu zlu, nejsou ani viditelným zhmotněním nevybíravých zákulisních her, ve kterých se bojuje o moc nad světem nebo alespoň nad jednou zemí. Je to jednodušší – jejich základním pracovním nástrojem jsou informace.

Ještě před deseti lety měly služby obrovskou výhodu, jejich expozitury v zahraničí pečlivě studovaly otevřené zdroje, analyzovaly je a už tohle jim stačilo ke kralování ve světě informací. Dnes si může skoro každý přečíst všechno sám. Mizí i výhoda znalosti utajovaných informací.

Svět se otevřel a to, co zůstává utajeno, už dávno ztratilo hodnotu zásadní výjimečnosti. Špioni, kteří kradli tajné informace o vědeckých vynálezech nebo data o počtu lidí v jednotlivých armádách, jsou dávno minulostí. Cenné je umět se orientovat v záplavě dat, být perfektní v jejich vyhodnocování, vypíchnout z nich, co bude pro svět důležité v následujících letech a jak to bude souviset s bezpečností planety.

Vlastně jediné, co tajným službám zůstalo z…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc