Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sprintem z ministerstva

Vicepremiér Jiří Čunek má za to, že celá jeho korupční aféra je u konce. Prý má důkaz, že v době, kdy se měl v jeho kanceláři předávat úplatek, byl mimo Vsetín. Jste teď všichni klidnější?

Vicepremiér Jiří Čunek má za to, že celá jeho korupční aféra je u konce. Prý má důkaz, že v době, kdy se měl v jeho kanceláři předávat úplatek, byl mimo Vsetín. Jste teď všichni klidnější? Pokud ano, měli byste vyrazit do světa rozdávat naději. Po pravdě řečeno, jeho kauza minulý týden teprve začala.

Řada analytiků poslední roky varuje, že se korupce hrozivým tempem přesouvá z velké politiky do té komunální, protože tam začíná být hodně peněz a moci, kontroly však málo. V regionech jsou slabší média a mnohdy i policie. Každý se tu zná a může i dohodnout. V takovém přítmí začne svět financí se světem politiky rychle prorůstat.

A tak když policie oznámila, že zatkla tři prominentní vsetínské podnikatele, protože se snažili uplatit hlavní svědkyni v Čunkově případu, byla to rána, která ještě teď brní v hlavě. A je úplně jedno, jestli to měla být z jejich strany jen provokace, jak se dnes tito podnikatelé snaží tvrdit. Stačí si položit dvě zásadní otázky, aby zamrazilo. Za prvé, jak hluboké pouto mezi nimi a Jiřím Čunkem musí být, když pro něj riskují kriminál? A za druhé, co jim za toto pouto nabízí?

Jestli bylo doteď na místě žádat, aby odstoupil, teď je na místě volat po sprintu z ministerstva. A to už proto, že spravuje rezort, který disponuje obrovskými penězi z evropských fondů. A to už by mohlo být hodně silné pouto.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2007 pod titulkem Sprintem z ministerstva