Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vstanou noví tálibové

Somálští islamisté vyhlásili svatou válku Etiopii a ta rovnou zaútočila. USA stojí za Addis Abebou, zatímco Evropa váhá. Před očima světa je zaděláno na nový Afghánistán.

Fotografie: Mapa Somálska a okolních států. - Autor: Respekt/David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Somálska a okolních států. - Autor: Respekt/David Munich • Autor: Respekt

Somálští islamisté vyhlásili svatou válku Etiopii a ta rovnou zaútočila. USA stojí za Addis Abebou, zatímco Evropa váhá. Před očima světa je zaděláno na nový Afghánistán.

Na první pohled to vypadá jako klasický „střet civilizací“ v rámci černé Afriky. Křesťanská Etiopie válčí s muslimským Somálskem. Jenže už na druhý pohled je věc složitější. Etiopské jednotky sice ve čtvrtek ráno pronikly do metropole Mogadiša, ale ne proto, aby město získaly pro sebe, nýbrž proto, aby tam pomohly usadit do funkce somálskou prozatímní vládu. Té v tom až dosud bránil de facto vládnoucí Svaz islámských soudů. A aby to bylo ještě složitější, na straně islamistů zase bojují vojáci Eritreje, bývalé etiopské provincie, která se osamostatnila před patnácti lety.

Takže žádný „střet civilizací“, ale boj o to, jakou cestou se vydá Somálsko – už šestnáct let nejznámější příklad zhrouceného státu. Fakt, že ve čtvrtek milice islamistů z Mogadiša bez krveprolití odešly, totiž neznamená konečné vítězství dobra nad zlem. Neodpovídá totiž na otázku, odkud se vzala jejich podpora, a především na to, jak si prozatímní vláda prezidenta Abdallahiho Jusufa poradí se správou – přesněji řečeno obnovou – státu. To ukáže teprve praxe.

Prezident Jusuf ve své zemi

V Somálsku poslední doby jako bychom se přenesli do Afghánistánu poloviny 90. let. Také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].