Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Návod k cestě za štěstím

Češi prožívají tučné doby a nevědí, jak dál. Dohadují se o vládní posty, z týdne na týden přepisují programová prohlášení. Vědí, že mají vážný problém, ale nikdo ho neřeší.

Fotografie: Ještě jako nejchudší z bohatých: takhle začala jejich pouť. (Děti jdou ze školy na irském venkově, 1991) - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ještě jako nejchudší z bohatých: takhle začala jejich pouť. (Děti jdou ze školy na irském venkově, 1991) - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Češi prožívají tučné doby a nevědí, jak dál. Dohadují se o vládní posty, z týdne na týden přepisují programová prohlášení. Vědí, že mají vážný problém, ale nikdo ho neřeší. Proudy jsou zatím příznivé, času jako by bylo dost.

Irové prožívají tučné doby a přesně vědí, co chtějí. Země prosperuje, protože se na tom Irové dohodli a tvrdě na tom pracují. Dlouho to neměli lehké. Teď však dělají něco, co se Češi musí teprve naučit.

Uprostřed křiklavě zelených trávníků na okraji sedmdesátitisícového města Limerick na západním pobřeží Irska stojí skupina nízkých, hranatých a placatých budov Národního technologického parku. Park zřizuje vládní agentura pro rozvoj podnikání Shannon Development. Agentura vznikla na konci 50. let minulého století, aby se pokusila zastavit úpadek místního mezinárodního letiště Shannon, a postupně se díky podpoře, kterou poskytuje místním firmám, proměnila v hnací motor ekonomického rozvoje celé oblasti se zhruba půl milionem obyvatel.

V rozlehlé místnosti v prvním patře parku hledí do obrazovek laptopů několik mladých mužů. Zamlklí dvacátníci a třicátníci z dřívějšího přístavního města (přístav se před lety odstěhoval) rozjíždějí byznys 21. století: jejich začínající firma Powervation se pokouší zpeněžit vynález umožňující digitální řízení toků elektrické energie v procesorech velkých počítačových serverů.

Výsledkem snažení – jak to aspoň…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].