Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Vládní úředníci učinili další krok k vyřešení problému vepřína v Letech u Písku. Třináctého února se totiž sešla mezirezortní pracovní skupina, která dokončuje vážně míněný plán na zrušení vepřína. Tuto středu se k plánu bude vyjadřovat vláda.

Vládní úředníci učinili další krok k vyřešení problému vepřína v Letech u Písku. Třináctého února se totiž sešla mezirezortní pracovní skupina, která dokončuje vážně míněný plán na zrušení vepřína. Tuto středu se k plánu bude vyjadřovat vláda.

Koncem ledna jsme vás informovali, že na popud nového ministra Jana Mládka vznikl první jasný plán na likvidaci nepohodlného prasečáku (Respekt č. 5/2006). Ten jak známo stojí na místě koncentračního tábora, v němž čeští Romové za protektorátu čekali na transport do Osvětimi. Napřed různí aktivisté a v posledních dvou letech i Evropská unie tlačili na jeho likvidaci, čeští ministři zemědělství vždy ale dokázali přesvědčit vládu, že taková pieta je moc drahá a složitá. Mládkův materiál nyní ukazuje opak. Jeho plán je následující: nabídnout majiteli vepřína, firmě AGPI, odkup za tržní cenu (podle hrubých odhadů by nemělo jít o víc než sto milionů korun). Pokud šéfové AGPI odmítnou, chce vláda přistoupit k „ekonomickému a administrativnímu nátlaku“. Zástupci ministerstva financí mají najít finanční rezervy na výkup vepřína, ministerstvo kultury promyslet plán na vyhlášení památkové ochranné zóny, ministerstvo životního prostředí zanalyzovat vliv problémového podniku na životní prostředí (především průsaky do okolních rybníků), na řadu mají přijít různé kontroly. Právě vyhlášení památkové zóny by AGPI určitě uškodilo: bylo by to totiž spojeno se stavební uzávěrou, přitom v tuto chvíli má AGPI na stavebním úřadě v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].