Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Následující příběh začíná jako mnoho jiných, ale končí téměř neuvěřitelně. Představte si, že je vám sedmnáct a dostanete od rodičů první elektrickou kytaru.

Fotografie: Arctic Monkeys. Kapela, která se dokáže nejlíp prodat. Foto ARCTIC MONKEYS • Autor: Respekt
Fotografie: Arctic Monkeys. Kapela, která se dokáže nejlíp prodat. Foto ARCTIC MONKEYS • Autor: Respekt

Následující příběh začíná jako mnoho jiných, ale končí téměř neuvěřitelně. Představte si, že je vám sedmnáct a dostanete od rodičů první elektrickou kytaru. Se spolužáky založíte kapelu, rok dřete v garáži a pak začnete hrát po klubech v okolí většího města. Natočíte první demo, rozhodíte ho pár fanouškům a několik písniček zavěsíte na web. A začnou se dít zvláštní věci.

Aniž byste cokoli oficiálně vydali, aniž byste za sebou měli velkou skupinu marketingových odborníků nebo oblepili ulice plakáty, do klubů se začnou sjíždět hordy vašich příznivců ze širokého okolí. Nadšení fanoušci zpívají na koncertech s vámi. S překvapením zjišťujete, že některé texty umějí dokonce lépe než vy. Jejich počet roste geometrickou řadou, takže za pár měsíců už hrajete pro tisícihlavý dav. Když pak své nahrávky poprvé oficiálně vydáte, prodá se jich za čtyřiadvacet hodin přes sto tisíc kusů a z vaší prvotiny se stane nejrychleji prodávaná deska v rockové historii. Neskutečné? Nikoli. Je to realita, kterou nyní prožívají čtyři mladíci z britské kapely Arctic Monkeys. Jejich první deska Whatever People Say I Am, That’s What I Am Not (Cokoli lidé tvrdí, že jsem, tak nejsem) vyšla na konci ledna a její prodej se nyní blíží už k neuvěřitelnému půl milionu kusů. A všichni si lámou hlavu, čím to vlastně je, včetně kapely samotné.

„Děda mi říkal, že jsme to přehnali. Má pravdu,“ svěřil se zpěvák Arctic…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].