Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.worldometers.info

Chcete se dozvědět, kolik na světě právě v tuto chvíli žije lidí? Na stránkách Worldometers naskakují příslušná čísla přímo před vašima očima.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Chcete se dozvědět, kolik na světě právě v tuto chvíli žije lidí? Na stránkách Worldometers naskakují příslušná čísla přímo před vašima očima. Údaje vycházejí převážně ze statistik OSN. Snadno také zjistíte, kolik se letos narodilo dětí, kolik hektarů lesa vzalo za své, kolik emisí CO2 bylo vypuštěno do ovzduší, kolik lidí dnes na světě zemřelo hlady… Jsou tu i odkazy na stránky charitativních organizací (http://www.sponsor-children.org.uk), na kterých můžete kliknutím myši obětovat přibližně 20 Kč denně, a přispět tak na zdravotní péči, výchovu a vzdělání dítěte v jedné z chudých zemí světa. Na Worldometers nechybí ani reklama, což někdy působí trochu bizarně – například v sekci o hladu lze nalézt odkaz na Ebay (že by doporučení pro chudé lidi, kde nakupovat levné potraviny?).

Kromě smutných statistik (vedle těch již zmíněných jsou tu také například údaje o tom, kolik obětí si letos vyžádaly automobilové nehody, malárie nebo kouření) stránky nabízejí i několik pozitivních informací. Dozvíte se například, kolik letos vyšlo knih. Přesvědčíte se, že na světě se stále vyrábí víc kol než aut. Zjistíte také, že nejrychleji čísla nabíhají v kolonce počtu návštěvníků kin. Rychleji snad roste jen počet hodin, které lidé tráví stahováním informací z internetu…

Autorka je výzkumná pracovnice na University of Birmingham.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2006 pod titulkem www.worldometers.info