Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tahouni a černí pasažéři

Globální změna klimatu způsobuje deprese. Všem.

Nadějné zprávy o odvážných skutcích, které se vyplatí.

Globální změna klimatu způsobuje deprese. Všem. Narůstající část lidstva, která by jí chtěla zabránit, se hroutí nad marností jakýchkoli pokusů zastavit roztočenou spirálu vedoucí k záplavám, hurikánům, vlnám veder, obdobím sucha a bůhvíčemu jinému. Ztenčující se skupina, jež existenci lidského vlivu na počasí jednoduše odmítá uvěřit, zase propadá pocitům marnosti při pohledu na další a další vědecké zprávy, novinové články a byrokratická opatření, jimiž jim „ekologisté“ a jiní pomatenci otravují život. Střet obou skupin se přitvrzuje a proměňuje. Tady jsou tři pozoruhodné zprávy z minulého týdne:

Zpráva číslo jedna: největším trhákem na pařížské burze se minulý týden stalo zahájení obchodování s akciemi pobočky francouzského energetického gigantu EdF. Pobočka se jmenuje EdF Energies Nouvelles a jak název napovídá, soustřeďuje se na obnovitelné zdroje energie. Britský the Financial Times dává najevo, že nástup takových firem může proměnit byznys podobně jako počítačové a internetové firmy v 90. letech. Jako symbol francouzského nadšení pro věc uvádí plány pařížské radnice, jež zamýšlí vybudovat v obchodní čtvrti La Defence zbrusu nový mrakodrap s větrnou elektrárnou přímo na střeše.

Zpráva číslo dvě: americký Nejvyšší soud se ve středu začal zabývat žalobou dvanácti amerických států a tří měst doprovázených kohortou zájmových skupin a nevládních organizací proti Bushově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].