Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Biografy ovládl James Bond. Vědci z Karlovy univerzity vynalezli samodezinfekční obvazy z nanovláken. Evropská komise se rozhodla zakázat na svém území obchody se zbožím vyrobeným z kůže psů a koček. Na dálnici D 1 začalo osazování mýtných bran. Zlevnil benzin. Mezinárodní televizní cenu Emmy za „stavbu základů a rozvoj nezávislého televizního vysílání ve východní Evropě“ dostal zakladatel televize Nova Ronald Lauder. Předsedou ODS byl na stranickém sjezdu v Praze opět zvolen Mirek Topolánek a po vítězství prohlásil, že se chce domluvit se svým dosavadním protivníkem Jiřím Paroubkem (ČSSD) na koaliční vládě občanských demokratů, sociální demokracie, lidovců a zelených.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Biografy ovládl James Bond. Vědci z Karlovy univerzity vynalezli samodezinfekční obvazy z nanovláken. Evropská komise se rozhodla zakázat na svém území obchody se zbožím vyrobeným z kůže psů a koček. Na dálnici D 1 začalo osazování mýtných bran. Zlevnil benzin. Mezinárodní televizní cenu Emmy za „stavbu základů a rozvoj nezávislého televizního vysílání ve východní Evropě“ dostal zakladatel televize Nova Ronald Lauder. Předsedou ODS byl na stranickém sjezdu v Praze opět zvolen Mirek Topolánek a po vítězství prohlásil, že se chce domluvit se svým dosavadním protivníkem Jiřím Paroubkem (ČSSD) na koaliční vládě občanských demokratů, sociální demokracie, lidovců a zelených. Vzrostla obliba nealkoholického piva. Vedení Mezinárodního měnového fondu varovalo Čechy, že pokud budou protahovat současné období politické nejistoty a nestability, poškodí to zdejší ekonomiku, která nutně potřebuje reformy po předchozím předvolebním rozhazování. Do výbavy demokrata, a to nejen křesťanského, by neměly patřit nástroje, jako je vytváření ghett a deportace, proto svůj hlas Jiřímu Čunkovi nedám, odpověděl bývalý předseda lidovců Miroslav Kalousek na otázku Lidových novin, zda na nadcházejícím sjezdu své strany podpoří předsednickou kandidaturu vsetínského starosty a senátora Jiřího Čunka, který se stal mezi lidovci a v celé zemi nebývale populárním poté, co nejprve přes varování expertů sestěhoval všechny problémové a chudé Romy ve svém městě do jednoho chátrajícího domu v centru Vsetína, a pak, až jej tito lidé podle očekávání zcela vybydleli, je podle svých slov „vyřízl jako vřed“ a za potlesku české veřejnosti vystěhoval za Vsetín do domu složeného z plechových kontejnerů. Jiří Čunek se mi líbí jako chlap, líbí se mi jeho rozhodnost, s níž dělá dobrou věc: měl odvahu odsunout neplatiče a říct – když platíš, sviť, když neplatíš, nesviť a nebydli, pochválila vsetínského senátora za jeho postup hvězda zdejších televizních seriálů a zasloužilá česká diva Veronika Žilková.

Automobilka Škoda představila svou Octavii pro čínský trh. Zatím neznámý pachatel ukradl plechovou figurínu policisty, která hlídala dodržování rychlosti v západočeském Stodu. Meteorologové oznámili, že dosavadní teplé počasí potrvá nejspíš až do půli prosince. Rozkvetly sedmikrásky. Jaromír Jágr překonal dosavadní rekord 600 gólů a stal se nejlepším Evropanem v NHL, informovaly noviny. Slovenský kartografický úřad přejmenoval dosavadní Český štít ve Vysokých Tatrách na Ťažký štít, Českou dolinu na Ťažkú dolinu, České pleso na Ťažké pleso a Českou věž na – Ťažkú vežu. Americká investiční banka Lehman Brothers koupila Radiokomunikace. Zdražily hypotéky. Poslanec a známý kritik přísnějších dopravních předpisů David Šteich (ODS) jezdil po Brně v protisměru a městští strážníci mu naměřili 2,4 promile alkoholu v krvi; Šteich se potom prokázal poslaneckým průkazem, odmítl veškerou další kontrolu a prohlásil, že z „chování hlídky vyvodí důsledky“. Uběhlo 110 let od narození Klementa Gottwalda. Koruna rekordně posílila vůči dolaru. Probudil jsem se a byla mi strašná zima, měl jsem zlámané kosti, nemohl jsem se postavit; těch deset metrů k silnici jsem se plazil čtyři hodiny – vždycky jsem udělal dva pohyby směrem k cestě, a pak jsem hodinu spal, popsal v nemocnici novinářům svou cestu k záchraně patnáctiletý chlapec, kterého předtím za Kunštátem srazil vražedný řidič z nedalekých Lysic, naložil zraněnou oběť do auta, odvezl kus dál, tam ji pohodil na opuštěné lesní cestě a zanechal osudu. Statistika oznámila, že vzrostl počet krádeží v obchodech. Vyšlo najevo, že vinou chyby v softwaru strhávala Komerční banka svým klientům vybírajícím si hotovost v bankomatech peníze z účtu dvakrát. Dosavadní náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Vlastimil Picek vystřídal Pavla Štefku ve funkci náčelníka generálního štábu české armády. Kvůli soudnímu sporu o výsledek voleb se do čela Brna postavili dva primátoři – jeden z ODS a druhý z ČSSD. Jan Koller řekl novinářům, že nechce z Monaka do Sparty. Vědci začali luštit genom neandertálce, aby byla s konečnou platností zodpovězena otázka, zda moderní člověk homo sapiens považoval svého času tyto bytosti za lovnou zvěř, nebo za druhy k páření. Česká televize se rozhodla posunout hlavní zprávy na sedmou hodinu večer.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2006 pod titulkem Minulý týden