Často hledáte, jak…
Obálka vydání 48/2006
48/2006 • 26. 11. – 3. 12. 2006

2006/48

Kultura

Událost v televizi

Vladimír Just

Dokument Pravdě podobný příběh Vladimíra Hučína prý vedení České televize nedávno nezakázalo vysílat, jen ho dočasně stáhlo kvůli tomu, že se mu „nevešel do formátu“.

Co se děje ve světě

Tereza Brdečková

„Odchod na odpočinek? To jako myslíte smrt?“ reagoval před pár lety režisér Robert Altman na otázku jednoho novináře.

Kultura psaná pěstí

Erik Tabery

Pokud není na vaší výplatní pásce pražská adresa Politických vězňů 9, kde sídlí KSČM, určitě dáte následující větě za pravdu: Padesátá léta minulého století byla pro Československo naprosto odporným obdobím.

Guláš, pivo a nenávist

Radovan Holub

Východní Evropa, to je území plné zlodějů, hlupáků, talířů s gulášem a půllitrů s pivem. Alespoň podle západoevropských filmařů.

Výtvarníci v legiích

Jan H. Vitvar

Pozadí málo známého příběhu dvou výtvarníků-legionářů odkrývá komorní výstava, která začala minulý týden v pražském Museu Kampa mecenášky Medy Mládkové.

Krutý soucit šťastné hrůzy

Jaroslav Pašmik

„Buď se mnou dál, strašný můj infante, buď se mnou dál, poskakuj mi na rtech,“ zaklíná se na své čerstvé nahrávce zvané Přesletec (Black Point) výtvarník a hudebník Petr Nikl.

Dospívání v říši zla

Karel Veselý, David Grossmann

V úterý u nás nakladatelství BB/art vydá první díl komiksu Persepolis od Íránky Marjany Satrapiové. Autorka v autobiografickém románu načrtává střídmou černobílou kresbou příběh, který si prožila v íránském Teheránu během čtyř zlomových let.

Domov

Proč Lucie raději skočila z okna?

Jan Kovalík

Špatný start a ještě horší cíl. Nad koncem jednoho zpackaného osudu se vznášejí otazníky.

Bém to zařídí

Jaroslav Spurný, Tomáš Pavlíček

Nepřáli si jej voliči, členové vlastní strany a ani zastupitelé. Přesto se Milan Jančík (ODS) stal starostou Prahy 5.

Předběhli jsme Ameriku, merci

Kateřina Mahdalová

Podle Reportérů bez hranic má Česko pátý nejsvobodnější tisk na světě. To zahřeje u srdce a potěší všechny milovníky žebříčků. Ale jak takové měření svobody vlastně vypadá?

Udržovací, nebo reformní?

Silvie Lauder

Sociální demokracie a ODS spolu ve vládě? Co bychom z toho měli?

Jeden den v životě

Silvie Tombová

Podzim hromadí listí ve tmě, mraky se ženou příliš rychle, vstávám v půl šestý na kávu. „Mami, mami“ z vedlejšího pokoje. Už musím jít. Jsem laický mentor.

Medvědi porazili Hyundai

Petr Třešňák

Když jednatel korejské automobilky Hyundai Eok-Jo Kim minulý týden v Ostravě představoval čerstvě podepsanou Deklaraci porozumění, působilo to chvíli jako dobrý vtip. Ještě před rokem se kvůli stavbě továrny v Nošovicích u Frýdku-Místku vyhrožovalo vyvlastněním i smrtí a vysoce postavení politici neváhali vzpurné majitele pozemků tvrdě vydírat. A teď, když je půda v kapse, najednou firma, ministerstvo průmyslu i Moravskoslezský kraj slibují šetrnou dopravu kolem fabriky, vytvoření biokoridoru pro vlky a medvědy, desítky milionů pro ekologické projekty v okolí, a dokonce zastavení přípravy dalších průmyslových zón v kraji.