Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Guláš, pivo a nenávist

Východní Evropa, to je území plné zlodějů, hlupáků, talířů s gulášem a půllitrů s pivem. Alespoň podle západoevropských filmařů.

Východní Evropa, to je území plné zlodějů, hlupáků, talířů s gulášem a půllitrů s pivem. Alespoň podle západoevropských filmařů.

Tato představa se znovu ukázala na pětapadesátém mezinárodním filmovém festivalu, který v sobotu skončil v Mannheimu. Běžely zde tři zbrusu nové západoevropské filmy, vytvořené v koprodukci s východoevropskými zeměmi, které ve snímcích hrají ústřední roli. Bohužel všechny tři vycházejí vstříc té části západního publika, která si myslí, že na východ od Schirndingu panuje jen děs a prostituce.

Obrázek temné východní Evropy, který se pojí s pocitem beznaděje a neochoty, na festivalu potvrdil dánský film Oleho Christiana Madsena s názvem Prag. Snímek líčí cestu dánského právníka Christoffera do Prahy, kde zemřel jeho otec. Christoffer jede s manželkou a chce mít vše co nejrychleji za sebou – vyvézt rakev ze země a nechat otce pohřbít v rodinné hrobce v Dánsku. Věci se však zkomplikují. Ukáže se, že otec měl v Praze přítele (Bořivoj Navrátil) a milenku (Jana Plodková), a ti se postarají, aby nebylo nic tak snadné, jak Christoffer původně zamýšlel. Manželé se ubytují v prvotřídním hotelu, ale když si objednají kávu, přinesou jim pivo. Dále je Praha charakterizována Staroměstským náměstím, Hradčany a romským sídlištěm.

Film Schröderův nádherný svět německého režiséra Michaela Schorra (za českou stranu se podílela Pražská kinematéka Štefana Uhríka) se odehrává ve třech obcích na německo-polsko-českém pomezí.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].