Často hledáte, jak…
Obálka vydání 47/2006
47/2006 • 19.–26. 11. 2006

2006/47

Kultura

Šílenec z veřejné jídelny

Jan H. Vitvar

Ještě pár titulů a rakouskému bouřlivákovi Thomasi Bernhardovi (1931-1989) u nás vyjde kompletní básnické, dramatické i prozaické dílo. To se mnoha zahraničním autorům nestalo. Že by byli Češi tak nadšení z jeho lamentací na „provinční“ atmosféru středoevropského prostoru?

Německá jateční vraška

Lukáš Jiřička

Pražský divadelní festival německého jazyka si u nás vydobyl pozici nejinspirativnější přehlídky pro české diváky i divadelníky.

Byl to jenom polibek?

Karel Veselý

Internetové hiphopové stránky nedávno oběhla fotografie zachycující dva slavné rappery při vášnivém polibku. Pokud čekáte první coming out na špičce přísně homofobního žánru, nedočkáte se.

Kde končí Amadeus

Jaroslav Pašmik

„Mozarta už máme plné zuby, ale tohle je něco jiného,“ zářil minulý týden ve Vídni jeden z organizátorů oslav 250. výročí narození slavného skladatele.

Krocení splašeného basostroje

Tomáš Weiss

Nic takhle zahraného na dvě naostřené baskytary a jednu tepající bubenickou baterii na 99,9 % nenajdete. Když si na koncert táborské Deverovy chyby zajdou profesionální muzikanti, i oni valí uprostřed masy škubajících se těl oči.

Rytíř s houslemi pod bradou

Karolína Ryvolová, Jakub Krčík

Film režiséra Pavla Marka Houslový rytíř, který měl premiéru minulý týden a v programech je vedený jako dokument o geniálním romském houslistovi Marku Balogovi. Spíš je to ale dokument o společném úsilí bílého režiséra a romského hrdiny proniknout pod popisnost klasických medailonků a odhalit něco podstatnějšího o romské povaze a myšlení.

Domov

Jeden den v životě

Tereza Nosálková

Prásk, bum, třísk! Je po šesté a na infekčním v pražské nemocnici Na Bulovce mě budí práskání dveří a třískání konvice s čajem. Nastupuje rychlá rota sester, které, jak všichni víme, „toho maj moc a nemaj to v tom českým zdravotnictví lehký“.

Koupím biopotraviny. Zn.: nešetřím

Pavla Hobstová

Hana Langová (40) podniká v ekologickém zemědělství na statku v Peníkově nedaleko Slavonic. Kozy které chová mají kotce vystlané slámou, farmářka je neuvazuje ani k dojení, raději všechny obejde s nádobou.
Mohla by kozí biomléko prodávat mlékárně, ale není zájem. Bioprodukty se v běžném podniku smí zpracovávat jen za zvláštního režimu, přísně odděleně od ostatního zboží. Aby bylo „košer“, mlékárna by musela zastavit výrobu, vymýt nádoby a potrubí, a pak teprve nalít kozí mléko a znovu spustit linku. I když tedy peníkovská farmářka vyrábí skvělé sýry, vede je jako „domácí spotřebu“ a do obchodní sítě je nedodává.

Připomeňme si

Evropská komise letos v létě oznámila, že marného domlouvání operátorům, aby snížili „neospravedlnitelně vysoké“ ceny roamingu, už bylo dost. Dnes – po čtvrt roce – má stále většina cestovatelů mobily na dně batohu.

S Telefónikou v pasti

Jan Kovalík

„Získejte nový pohled na komunikaci,“ hlásá slogan firmy Telefónica O2. Kdo však tento nový pohled někdy zakusil, netouží po zopakování. Když se totiž objeví závada a vy se pokusíte dovolat o pomoc, čeká vás telefonní robot nebo v lepším případě operátor, který slíbí zavolat zpět a už o něm nikdy neuslyšíte.

Mluv, německý hrdino, zajímáš mě

Anneke Hudalla

Česká vláda slíbila zdokumentovat osudy sudetoněmeckých antifašistů. Zatímco se ale pořád na něco čeká, pro poslední dosud žijící z nich si přichází smrt.

Žádáme volby! Ale kdy?

Silvie Lauder

ODS má za sebou hodně zvláštní kongres – přehledný a předvídatelný ve své volbě jediného kandidáta na předsedu, a zároveň roztříštěný a občas nesrozumitelný v debatách o dalším směřování strany.