Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Slovenský Bond chybuje

Ještě nedávno se mohlo Slovensko chlubit úspěchem v systémovém boji proti mafii a korupci.

Fotografie: Neváhejte a zatýkejte. (Policejní prezident Ján Packa) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Neváhejte a zatýkejte. (Policejní prezident Ján Packa) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Ještě nedávno se mohlo Slovensko chlubit úspěchem v systémovém boji proti mafii a korupci. Policii několik let vedl nezkorumpovaný a populární Jozef Spišiak, už dva roky naplno pracovaly Speciální prokuratura a Speciální soud. Jejich hlavním úkolem bylo soudit nejtěžší případy organizovaného zločinu a bojovat s korupcí.

Po nástupu vlády Roberta Fica, jehož koaličními partnery jsou smutně proslavení politikové Vladimír Mečiar a Ján Slota, se tento křehký systém pomalu bortí. Osud Speciálního soudu visí na vlásku a zřejmě bude zrušen.

Neblahé věci se dějí také ve slovenské policii. Některé jdou ještě na vrub bývalé vlády, ale jiné už jsou důsledkem jejího nového „kovbojského“ vedení. Slovenskem otřásly nedávné vraždy a honičky policajtů jako z akčních filmů, ale i podivné zatýkání lidí blízkých bývalé vládě či slavná kauza maďarské dívky Hedvigy.

Ministr vnitra za Ficovu stranu Směr Robert Kaliňák hned po nástupu do funkce ještě v létě odvolal Spišiaka. Udělal tak radost zejména Slotovi, který tohoto policistu s maďarským přízvukem z Dunajské Stredy nemohl vystát.

Novým policejním šéfem se stal dosavadní šéf vládní ochranky Ján Packa, který si hraje na tvrdého chlapíka. Poznávací značka jeho auta stejně jako jeho služební odznak má trojčíslí 007 a tomuto slovenskému Bondovi zvoní telefon melodií z filmu Kill Bill. Na dálnici s oblibou honí rychlá auta, která si troufnou ho předjet, a jejich šoférům dává pokuty. Z presumpce neviny si nedělá těžkou hlavu a o obviněných mluví veřejně jako o vagabundech.

Kdo lže: Hedviga, nebo ministr

„Skutek se nestal,“ oznámil 12. září s velkou pompou ministr vnitra Kaliňák závěr vyšetřování útoku na studentku maďarské národnosti Hedvigu Malinovou. Dívka 25. srpna oznámila, že ji napadli dva slovensky mluvící mladíci. Kauza vyvolala velký rozruch a obavu z nové vlny nacionalismu vzedmuté přítomností Slotovy strany ve vládě.

Na Kaliňákovu tiskovou konferenci přišel i premiér Fico a spokojeně naslouchal ministrovu podrobnému výkladu, jak na případu dnem i nocí pracovalo 250 policistů. Nadšení novináři byli zahrnuti spoustou detailů a důkazů, které měly potvrdit, že Hedviga si útok vymyslela. Tiskovku s tak podrobným popisem policejního vyšetřování ještě nezažili.

Když ale studentčin advokát ukázal některým novinářům celý vyšetřovací spis, vyšlo najevo, že některé věci si vymyslel i samotný ministr.

Případ není zdaleka tak jasný, jak by ho rád viděl Kaliňák, který však dívku už veřejně zostudil a dal najevo, že je lhářka. A je velkou otázkou, jakou roli v tomto politicky citlivém případě hrála slovenská policie. Kauzu má teď rozhodnout generální prokurátor.

Vražda před očima policistů

Počátkem listopadu ve vesnici Čachtice zabil pomatený muž policistu. Strážce zákona byl členem hlídky, která měla v domě duševně nemocného prověřit, co se tam děje. Policejní prezident Packa na smutnou událost reagoval slovy, že oběť doplatila na svou humánnost a že váhavému chování policie je od nynějška konec.Mýlil se. O deset dnů později další policejní hlídka zaváhala a stala se bezmocným svědkem vraždy. Jedním z vrahů byl dokonce rovněž policista. Co se stalo?

Podnikatel Ján Kubašiak sice neměl valnou pověst, ale měl slušného souseda, který si všiml, jak se kolem Kubašiakova domu plíží tři muži v kuklách, a zavolal policii. Když tam přijeli dva policisté, muži v kuklách jim ukázali policejní průkazy a řekli jim, že jsou v tajné akci. Byla to lest. Dva přivolané policisty spoutali a nechali je přihlížet, jak vraždí Kubašiaka výstřely do hlavy.

Byla to mafiánská poprava. Jak se později ukázalo, jedním z vrahů byl skutečný policista a další dva patřili ke sboru dříve.

O dva dny později se policejní šéf Packa pochlubil, že jednoho z vrahů už mají, zamlčel ale, že se přihlásil sám. Další dva honilo v hlubokých lesích 500 policistů a vojáků. Nakonec našli uštvanou dvojici v Prievidzi.

Jak je možné, že lidé od policie jsou zločinci? O propojení tzv. kukláčů s podsvětím se ví na Slovensku už dlouho, ale bývalá vláda tomu nevěnovala pozornost. Ministr Kaliňák a policejní šéf Packa se tvářili šokovaně a slíbili změny v systému, prověrky, psychologické testy a u kukláčů detektory lži. Tato praxe platila dosud jen pro policisty zabývající se korupcí.

Ejhle, velké opoziční ryby

Policejním skandálům však není konec a na světě je ještě vážnější kauza. Policie zatkla Ladislava Reháka, předsedu představenstva obří firmy, mobilního operátora Orange. Je o něm známo, že sponzoruje opoziční křesťanské demokraty. Nutno říci, že Rehákovou slabinou je jeho syn, který se kamarádí s členy jedné z bratislavských mafiánských skupin.

Vzápětí policie zatkla významného advokáta Ernesta Valka, mimochodem předsedu bývalého federálního Ústavního soudu. Valko má politické ambice a měl blízko k SDKÚ Mikuláše Dzurindy.

Oba muže policie viní z vydírání v nejasné kauze, o které – na rozdíl od případu Hedvigy Malinové – tentokrát zarytě mlčí. Podivné ale je, že policie vykonala prohlídku v advokátní kanceláři Ernesta Valka a zřejmě si odnesla i dokumenty, které s kauzou nijak nesouvisí.

Oba muži, kteří jsou součástí bratislavské společenské smetánky, strávili několik dní v policejních celách pod dohledem kamer, Valko měl dokonce za společníka narkomana. Propustili je sice na svobodu, ale až toto pondělí se definitivně rozhodne, zda půjdou do vazby, či ne.

Je to politická kauza a zastrašování opozice? Ministr Kaliňák tvrdí, že v žádném případě. Nicméně postup policie až příliš připomíná časy z devadesátých let, kdy vládl Vladimír Mečiar. Ten Mečiar, který osm let čekal na příležitost se pomstít a který dnes ze všech sil prosazuje zrušení Speciálního soudu, snad jediného na Slovensku, o jehož nezávislosti není pochyb.

Autorka je redaktorkou deníku SME.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].