Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Můj oblíbený web

V posledních desetiletích ovlivňuje věda stále více naše životy. Státy i organizace investují velké částky do výzkumu v naději, že se jim tyto peníze vrátí v lepších technologiích, vyšší vzdělanosti, kvalitnější zdravotní péči a podobně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V posledních desetiletích ovlivňuje věda stále více naše životy. Státy i organizace investují velké částky do výzkumu v naději, že se jim tyto peníze vrátí v lepších technologiích, vyšší vzdělanosti, kvalitnější zdravotní péči a podobně. Důležité ale je mimo jiné přidělit peníze kvalitním odborníkům. V podstatě lze kvalitu zjistit dvěma přístupy. První vychází ze subjektivního hodnocení expertů, druhý je orientován na objektivní měřítka. Jedním z nejlepších zdrojů objektivního hodnocení vědy je Web of Science (WOS), služba, která je sice placená, lze se k ní ale zdarma připojit z větších knihoven.

WOS, jedna ze služeb portálu Web of knowledge (www.isiwebofknowledge.com), vám může například říci, jak je určitý vědec úspěšný ve své publikační činnosti a jaké jsou ohlasy jiných badatelů na jeho publikace. Jinými slovy, stačí znát jméno příslušného vědce a snadno zjistíte jeho citovanost. Služba může také posloužit studentům v přípravě jejich dizertací, výborům udělujícím ceny za vědu nebo vám může říci něco o úrovni vědy na té či oné univerzitě, v tom či onom městě na celém světě.

Autor je biochemik.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2006 pod titulkem Můj oblíbený web