Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Ty nejlepší knihy pro tento týden.

Ateš Periša: Ohnivý muž, Argo, 222 stran

Veselé pohádky, pověsti a příběhy z Bosny a Hercegoviny z časů, kdy se po zemi proháněli divocí Turci. „Přišel Cigán ke zpovědi. Pop se ptá: Jestlipak jsi zhřešil, Cigo? – Ej, Bůh se mnou, zhřešil. – A jak jsi zhřešil? – Praštil jsem matčinou halenou o zem. – Ale to přece není hřích. – Ale v té haleně byla i má matka!“

Helena Třeštíková, Michael Třeštík: Manželské etudy, NLN, 268 stran

Příběhy šesti párů, které si své „ano“ řekly v roce 1980. Dokumentaristka Helena Třeštíková je se svým manželem od té doby pravidelně navštěvovala a sledovala, jak se proměňují jejich – mnohdy již rozdělené – životy. Neobyčejný dokumentární cyklus, který loni běžel v České televizi, nyní vychází v knižní podobě.

Kodži Suzuki: Temné vody, Knižní klub, 224 stran

Sedm děsivých povídek autora kultovního hororu Kruh má společný leitmotiv: vodu, která nevěstí nic dobrého tomu, kdo s ní přijde do styku. Až si budete příště pouštět vodu z kohoutku, asi vám nebude kvůli knize chutnat.

Barbara Hessová: Abstraktní expresionismus, Slovart, 96 stran

V populární výtvarné, cenově snadno dostupné edici malých obrazových publikací, kterou nakladatelství Slovart převzalo od německého Taschenu, vychází příručka o newyorském malířském hnutí z 40. a 50. let minulého století.

Ivan Diviš: Obelst / Přece jen… / Průvan, Cherm, 128 stran

Trojice Divišových sbírek ze 70. let, jež zatím vyšla pouze v exilových nakladatelstvích.

Truman Capote: Letní plavba, Odeon, 112 stran

„Jsi tak záhadná, zlato,“ řekla jí matka a Grady, mžourající přes kytici růží s kapradinou uprostřed stolu, se shovívavě pousmála: ano, jsem záhadná, a to pomyšlení ji těšilo… Tak začíná Capoteho juvenilní román ze čtyřicátých let, který málem nikdy nevyšel. Autor totiž jeho rukopis vyhodil v krabici od doutníků a příběh mladé bohaté dívky a jejího vztahu s válečným veteránem měl být navždy zapomenut. Rukopis se ale předloni objevil na aukci a odtud putoval do nakladatelství Random House, kde se jeho vydání velmi rádi ujali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2006 pod titulkem Knihy