Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Chtěli Bavorsko, mají stihomam

Lídři vládní garnitury dovedli Polsko do stavu studené občanské války. Každý týden vyhlašují válku dalším a dalším nepřátelům: opozici, novinářům, ústavnímu soudu, národní bance, polské diplomacii, bývalým ministrům zahraničí a tak dále.

Útočí na vše, co bylo dosud považováno za základ nového státu, a jejich příznivci jim za to fandí. Pověst Poláků jako odpůrců autoritativní moci tak vzala za své. Lídři vládní garnitury dovedli Polsko do stavu studené občanské války. Každý týden vyhlašují válku dalším a dalším nepřátelům: opozici, novinářům, ústavnímu soudu, národní bance, polské diplomacii, bývalým ministrům zahraničí a tak dále.

Každý útok má tentýž nenapodobitelný styl: začne nevinnou záminkou, která je využita pro ošklivou pomluvu, následuje brutální osobní útok a veřejné vyhrožování – a vzápětí vše rychle odezní. Na řadě už je totiž někdo jiný, valí se další skandál, který přehluší ten předešlý.

Typickým příkladem je útok na guvernéra národní banky, světem uznávaného finančníka Leszka Balcerowicze. Ten si dovolil proti vůli vlády vyloučit z rozhodování o fúzi dvou bank náměstka ministra financí Cezary Mecha. Uznal totiž námitku italské banky, že Mech různými prohlášeními zpochybnil svou nestrannost.

Vzápětí svolala největší vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) tiskovou konferenci. Stranický funkcionář přečetl před užaslými novináři prohlášení, že strana svolá zvláštní vyšetřovací výbor, který prozkoumá transformaci polského bankovnictví za posledních 16 let, protože existuje podezření, že bylo spácháno mnoho trestných činů.

Touto přímou výhrůžkou guvernérovi to ale neskončilo – výbor skutečně vznikl a prvním pozvaným svědkem byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].