Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Únos České televize do minulosti

Obhajovat smysl veřejnoprávních médií je každý den těžší a těžší. A to jen kvůli nim samotným.

Fotografie: Je to bezpečné? Na Kavkách asi ne. (Hučín) • Autor: Respekt
Fotografie: Je to bezpečné? Na Kavkách asi ne. (Hučín) • Autor: Respekt

Obhajovat smysl veřejnoprávních médií je každý den těžší a těžší. A to jen kvůli nim samotným.

V Evropě je oblíbeným zvykem posmívat se Američanům, jak pokaždé blázní, když v červenci slaví výročí vyhlášení nezávislosti. Přitom, co bychom za to dali, když by aspoň každý pátý Čech uronil slzu při vzpomínce na otce zakladatele československého státu. Česká televize nicméně zřejmě usoudila, že sentimentu je v zemi až příliš, a tak k 88. narozeninám ČSR pro jistotu neuvedla ani jeden pořad, který by se k výročí vztahoval.

Kdo ale usedl k obrazovce den po státním svátku, musel si říct, že naopak toho sentimentu je na Kavčích horách až moc. Bohužel sentimentu po totalitních časech. Na ČT 1 totiž místo tradičních filmů z první republiky či klenotnice české kinematografie běžel snímek z roku 1952 Únos, který pojednává o tom, jak bývalí piloti RAF unesli letadlo do západního Německa, aby se pak zločinní Američané snažili nic netušící cestující přesvědčit ke lživé propagandě proti sovětskému bloku. Jak se asi musel cítit válečný pilot Miroslav Štandera, který den předtím z rukou prezidenta přijímal vyznamenání a o jehož kamarádech film vlastně je. Co to mělo znamenat?

Publicista Jan Rejžek v Lidových novinách napsal, že šlo o „výborný, leč jak se ukázalo, riskantní nápad“. V ČT totiž vznikl projekt nazvaný „Před železnou oponou“ a „Za železnou oponou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].