Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nepříjemná pravda o stavu planety

Výklady o globálním oteplování bývají buď nepřehledně složité, nebo mají přídech bulvární senzace. Nepříjemná pravda, film režiséra Davise Guggenheima o přednáškovém turné někdejšího viceprezidenta USA Ala Gorea, tohle téma popularizuje zcela seriózní cestou a mohl by se promítat i ve školách.

Fotografie: Osvětimi taky zprvu nevěřili. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Osvětimi taky zprvu nevěřili. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Filmová přednáška Ala Gorea je napínavá jako thriller.

Výklady o globálním oteplování bývají buď nepřehledně složité, nebo mají přídech bulvární senzace. Nepříjemná pravda, film režiséra Davise Guggenheima o přednáškovém turné někdejšího viceprezidenta Spojených států Ala Gorea, tohle téma popularizuje zcela seriózní cestou a mohl by se promítat i ve školách. Klidně povinně.

Nestává se často, aby dokument, v němž vystupuje jediný člověk s vědeckou přednáškou, recenzovaly všechny světové deníky. „Bylo by lepší, kdyby takové filmy vůbec nevznikaly,“ napsal New York Times: „To přece politici by měli varovat před kalamitami, to oni by měli reagovat na vědecký výzkum a přesvědčovat veřejnost, že je třeba rychle jednat. Jenže když politici selžou, musí je někdo zastoupit.“ Hlavní roli ve snímku nakonec nehraje Al Gore, ale my všichni a díky tomu je Nepříjemná pravda doslova thrillerovou podívanou, třebaže na plátně nevidíme skoro nic víc než muže s ukazovátkem a fotografie dramaticky ustupujících ledovců.

Don Quijote a vědecké důkazy

Po odchodu z politické scény se Al Gore rozhodl pokračovat v popularizaci tématu, které kdysi protlačil do vysoké politiky. Problémy spojené s globálním oteplováním sleduje od šedesátých let, kdy jeden z jeho profesorů patřil vůbec k prvním vědcům, kteří začali sledovat závislost množství koncentrace CO2…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].