Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Z bezejmenné armády sprejerů se počátkem tohoto století vyšvihl mezi známé umělce hlavně díky schopnosti zaútočit ve správný čas na správném místě.

Fotografie: Sprejer humorista. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Sprejer humorista. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Nikdo nezná jeho pravou identitu, mívá problémy se zákonem a stále je v centru pozornosti. Britský grafiťák a pouliční umělec s přezdívkou Banksy se v minulých týdnech dostal na stránky novin hned několikrát. Nejprve svým posledním partyzánským kouskem, kdy do panteonu postaviček v kalifornském Disneylandu přidal realistickou sochu vězně z Guantanáma, a pak hlavně zprávami o strmě rostoucích prodejních cenách jeho děl: minulý týden si soukromý sběratel odnášel z aukční síně Bonhams jeho dílko za rekordních 62 tisíc liber, tedy pětinásobek vyvolávací ceny. Prodeje obrazů a kreseb mu příjemně vylepšují rozpočet, ale tajuplný Brit dál zůstává ilegálním guerillovým umělcem veřejného prostoru.

Podle kusých zpráv, které o něm máme, začínal v nočních ulicích Bristolu jako teenager s kapsami plnými sprejů, nezřídka skončil na policejní služebně a odseděl si i kratší trest. Z bezejmenné armády sprejerů se počátkem tohoto století vyšvihl mezi známé umělce hlavně díky schopnosti zaútočit ve správný čas na správném místě. Veřejnost ho zaregistrovala, když se vloupal do londýnské zoo a na stěnu v pavilonu tučňáků nastříkal nápis Ryby už nás nudí.Britská města pak začal značkovat obrázky, které média nemohla přehlédnout – líbající se dvojice policistů, krysa s atomovou bombou v náručí, hrdinové z filmu Pulp Fiction svírající místo revolverů banány.

Noční partyzán dával najevo své výrazně levicové až anarchistické názory a začal si troufat. V roce 2005 nastříkal na plot oddělující Izrael od autonomních palestinských území devět obrovských výjevů líčících život na izraelské straně jako turistický ráj. V přestrojení pronikl do amerických a britských muzeí a umístil sem svá vlastní dílka (videozáznam na www.banksy.co.uk). Kdo by ovšem čekal pohoršené reakce ředitelů, je na omylu: kamennou jeskyní rytinu Pračlověk jde na trh, na níž lovec tlačí nákupní vozík ze supermarketu, Britské muzeum po jejím nálezu mezi pravěkými exponáty s povděkem zařadilo do expozice moderního umění.

„Od doby, co vystupuju pod jménem Banksy, mě nikdy nechytili,“ pochlubil se mladý muž reportérovi Guardianu při ojedinělém rozhovoru. Umělecký terorista Banksy (jak sám sebe nazývá) myslí i na budoucnost – pořídil si agenta a zásobuje umělecký trh tvorbou, která se dá pověsit doma na stěnu. Spojení profesionálního umělce a ilegála mu svědčí. Když se letos na fasádě domu v Bristolu objevil výjev milence ukrývajícího se před sokem na okenní římse, řešila radnice dilema, zda má v případě graffiti se signaturou Banksy postupovat „standardně“ – tedy ředidlem. Rozhodnutí raději nechala na internetovém hlasování občanů a světe div se – 97 % Bristolanů hlasovalo pro zachování. Nezbývá než doufat, že fantom Británie na svých cestách nezapomene ani na Prahu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2006 pod titulkem Co se děje ve světě