Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nevracíme se před listopad

Rozhovor s Bedřichem Moldanem.

Fotografie: Bedřich Moldan. • Autor: Respekt
Fotografie: Bedřich Moldan. • Autor: Respekt

Bedřich Moldan se narodil roku 1935 v Praze. Po studiu na Matematicko-fyzikální fakultě UK pracoval do roku 1989 v Ústředním ústavu geologickém. Je docentem UK v oboru geochemie a profesorem v oboru ochrana životního prostředí, který je jeho hlavním zájmem profesním i politickým. Od roku 1990 působí ve vedoucích funkcích v řadě univerzitních, vědeckých a správních institucí (2000–2001 byl např. ředitelem Komise pro udržitelný rozvoj OSN, 1991–97 předsedou Českého svazu ochránců přírody). Roku 2004 byl zvolen senátorem, do politiky ale vstoupil daleko dříve: 1990–91 byl ministrem životního prostředí, 2002–2004 působil jako poradce ministra, stejnou funkci zastává i v Topolánkově vládě. Bedřich Moldan je ženatý, má tři děti.

Minulý týden nás zaskočila zpráva v médiích, že se v Česku prudce zhoršilo ovzduší. A že se příliš neliší od předlistopadových čísel. Je to tak?

Není. Ty titulky mě rozzlobily. Před listopadem byl u nás stav ovzduší naprosto katastrofální, pokud jde o škodlivé emise, byli jsme na tom skutečně nejhůř v Evropě. Týkalo se to klasických škodlivin, které produkovaly velké zdroje znečištění (elektrárny, výtopny a průmyslové podniky), zejména tedy oxidu siřičitého, oxidů dusíku, prachových částic a oxidu uhelnatého. Nic víc se nesledovalo. Je třeba říct, že vládě, která nastoupila po listopadu, se podařilo v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].