Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzděláním proti válkám a odsunům

Ani na devátém česko-německém diskusním fóru v Liberci se o sporné minulosti nemluvilo. Má se tedy vůbec konat to desáté?

Ani na devátém česko-německém diskusním fóru v Liberci se o sporné minulosti nemluvilo. Má se tedy vůbec konat to desáté?

Nedotčené cedule s černým nápisem mluvily dost jednoznačným jazykem: Těch „VIP“ s přednostní rezervací v první řadě nedorazilo letos mnoho. V minulosti mezi hosty ročních konferencí česko-německého diskusního fóra občas zavítali politické osobnosti kalibru premiérů Schrödera a Špidly nebo prezidentů Havla a Herzoga. Minulý víkend však do Liberce přijeli především diplomaté a aktivisté, aby podeváté diskutovali o tom, co Čechy a Němce trápí a co by společně mohli proti tomu dělat. Nálada byla dobrá. Staří známí se radovali, že se zase vidí. Primátor Liberce Jiří Kittner v rámci přijetí na historické radnici pobavil své hosty staromódní ceremonií, vlídnými slovy, červeným vínem a výhledem z balkonu na náměstí. Kdysi se jmenovalo „Konrad-Henlein-Platz“, teď „náměstí Dr. Edvarda Beneše“. Otázka skeptika jenom zní: Je skutečně nutné platit akci, na které se o nevyřešených problémech stejně radši nemluví?

Víte, kdy v Bavorsku zvoní?

Česko-německé diskusní fórum je dítětem doby, kdy to mezi Berlínem a Prahou pěkně skřípalo a politici spolu spíš nemluvili, než mluvili. Za svůj vznik vděčí bilaterální deklaraci z ledna 1997 a sloužit mělo k tomu, aby se mezi občany obou států rozpoutal „formálně a personálně mnohotvárný dialog“. Od podzimu 1998 se tedy každý rok…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].