0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace17. 9. 20062 minuty

www.edge.org

Svět kolem nás je až příliš rychlý. Co se stane dnes, zítra jako by ani nebylo. Nic nemá absolutní platnost. K čemu to všechno je?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Svět kolem nás je až příliš rychlý. Co se stane dnes, zítra jako by ani nebylo. Nic nemá absolutní platnost. K čemu to všechno je? Existují hranice poznání? Je lidský mozek dost inteligentní na to, aby pochopil sám sebe? Na serveru edge.org na vás čekají tyto a mnohé jiné otázky i s odpověďmi nejlepších mozků světa. Kromě tohoto „world question center“ (www.edge.org/questioncenter.html) zde najdete odkazy na zajímavé knihy a on-line magazíny. Momentálně si můžete přehrát například videozáznam z diskuse Noama Chomskyho a Roberta Triverse.

Nadace Edge vznikla v roce 1988. Neformálně sdružuje biology, fyziky, spisovatele, sociology, antropology, počítačové odborníky, novináře… Jejich myšlenky a úvahy tu lze najít v mnohých esejích nebo v odpovědích na již zmiňované otázky. Rok co rok Edge jednu položí a následně zveřejní téměř sto odpovědí.

Roku 1998 zazněla první z nich: „Na co se ptáte sám sebe?“ Po 11. září 2001 se server ptal „Co teď?“ a roku 2005: „V co věříte, přestože to nemůžete dokázat?“

Jen na ochutnání: editor webu John Brockman ve svém originálním eseji hovoří také o tom, že žijeme v kultuře vyhledávání. Google nás udržuje v jistotě, že ať budeme hledat cokoli, dokážeme to najít. Časem pak možná dojde k tomu, že sice neztratíme umění odpovídat, nebudeme však dost bystří na to, abychom se ptali…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Autorka je studentkou gymnázia v Táboře.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].