Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ticho v České korupční

Nedávná členka představenstva České konsolidační agentury Radka Kafková, obviněná před šesti týdny z korupčního jednání, konečně promluvila k veřejnosti.

Nedávná členka představenstva České konsolidační agentury Radka Kafková, obviněná před šesti týdny z korupčního jednání, konečně promluvila k veřejnosti. Přes svého advokáta vzkázala minulý týden z vazby, že je nevinná, nemá prý sice pocit, že by její zatčení mělo nějaký politický motiv, to spíš prý neúspěšná protikorupční služba potřebovala vykázat nějakou činnost. I nedávné mediální zmínky o agentuře jsou spojeny se jménem Kafkové. Společnost Image Alpha na ni podala před třemi týdny trestní oznámení, že jako členka představenstva agentury poškodila firmu v transakci, v níž jde o jedenáct miliard korun. Kafková v tom ale není sama, odpovědnost v těchto i dalších případech nesou politici i představitelé agentury, přes kterou proteklo za pět let její existence přes tři sta miliard korun.

Nevypadalo to podezřele

„Prodej pohledávky, za který jsem obviněna, byl zcela standardní, vyjadřovala se k němu dozorčí rada. Vyhodnocení nabídek jsem se vůbec neúčastnila a fakticky jsem nebyla zapojena do rozhodovacího procesu. Nic jsem neovlivňovala a žádný úplatek jsem nepřijala,“ vzkazuje Kafková. Trochu suverenity si může zřejmě dovolit. Vyšetřování jejího případu, zdá se, zatím nikam nepokročilo, určitě ne směrem, který sliboval počátkem srpna šéf protikorupční policie Miloslav Brych. „Budou následovat další obvinění lidí z konsolidační agentury,“ tvrdil tehdy Brych. Od té doby byl zatčen v případu Kafková jeden soukromý podnikatel a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].