Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nechtějte znát můj názor

Nad otázkami spojenými s protiraketovou základnou si lámou hlavu vojenští experti po celém světě. U nás to však podle ČSSD, Strany zelených, KSČM a části ODS hravě zvládne každý plnoletý Čech se svým selským rozumem.

Nakoukněte pod stůl, možná tam najdete svého politika. Většina z nich se tam třese strachy, že by měla řešit americkou základnu.

Nad otázkami spojenými s protiraketovou základnou si lámou hlavu vojenští experti ve Spojených státech, členských zemích NATO a vlastně po celém světě. U nás to však podle ČSSD, Strany zelených, KSČM a části ODS, tedy stran prosazujících referendum, hravě zvládne každý plnoletý Čech se svým selským rozumem.

Protiraketový systém USA je zamýšlen jako obrana (především) proti balistickým raketám. Není to nová myšlenka, objevuje se a zase mizí od chvíle, kdy Rusko vypustilo první sputnik a dalo tak najevo, že disponuje vyspělou raketovou technologií. V posledních letech ale dostaly plány na protiraketový deštník nový impulz. Balistickými raketami disponuje stále více zemí a některé z nich – Írán a Severní Korea například – se přitom ve svém uvažování vzpírají běžné racionální logice.

Supervelmocím studené války, SSSR a USA, bránila v zahájení jaderného konfliktu jistota, že po případném prvním útoku bude mít druhá strana vždy ještě dost sil na to, aby zasadila protivníkovi zničující protiúder a vymazala ho z povrchu Země. Jednoduše řečeno: pokusíš-li se ty zničit nás, sice se ti to podaří, ale zároveň spácháš sebevraždu. Konfliktu v takovém případě brání fakt, že na obou stranách panuje stejně nebo podobně prožívaný strach z vlastního zániku. „Ujišťuji vás, že Rusové také milují své děti,&“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].