Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Když život určuje kasta

Záměr indické vlády rozšířit téměř dvojnásobně počet míst, která mají na univerzitách vyhrazena studenti z nízkých kast, vyvolal v Indii bouřlivé reakce.

Fotografie: Jestli máme stejná práva, tak ať máme i stejné přijímačky. (Demonstrace mediků v Dillí, duben 2006) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Jestli máme stejná práva, tak ať máme i stejné přijímačky. (Demonstrace mediků v Dillí, duben 2006) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Je začátek nového akademického roku a na indických univerzitách to vře. Stávkové výbory zaujaly plnou pohotovost. Chodby lékařské fakulty v Dillí jsou polepeny plakáty s nápisy „Kasta – jediná zásluha?“ nebo „Jsme pro rovnost, ne pro kvóty“.

Záměr indické vlády rozšířit téměř dvojnásobně počet míst, která mají na univerzitách vyhrazena studenti z nízkých kast, vyvolal v Indii letos na jaře bouřlivé reakce. Tisíce příslušníků vyšších kast tehdy vyšly do ulic a vyhlásily stávku.

Kontroverzní zákon indický kabinet nyní schválil, a tak protesty začínají nanovo. „O kasty jsem se nikdy nezajímal. Bylo mi jedno, jestli jsou moji spolužáci bráhmani nebo dalité. To se teď ale změnilo. Proč mám doplácet na to, že jsem se narodil jako bráhman?“ rozhořčeně říká Abišek Mišra, student třetího ročníku medicíny.

Kasty vláda oficiálně zrušila už v roce 1955. Indie je hrdá na svou demokratickou ústavu, podle které jsou si všichni lidé rovni. Ale 80 % Indů se rodí jako hinduisté a náboženství je učí něco jiného. V hinduistickém systému lidé stejná práva nemají. Kasta člověku od narození přiděluje jasné místo ve společnosti, dědí se po rodičích a nedá se změnit. Je totiž odměnou nebo trestem za skutky v minulých životech. Rodíme se do takové kasty, jakou si zasloužíme. Tak praví karmanový zákon, „zákon činů“.

Bráhman hledá bráhmanku

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].