Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Muncha za amnestii

Minulý týden se připomněla i další již zesnulá norská celebrita. V úterý tomu byly přesně dva roky, co z Muzea Edvarda Muncha v Oslu zmizely obrazy Madona a Výkřik.

Minulý týden se připomněla i další již zesnulá norská celebrita. V úterý tomu byly přesně dva roky, co z Muzea Edvarda Muncha v Oslu zmizely obrazy Madona a Výkřik. Když byli letos začátkem května tři z pachatelů odsouzeni, Respekt napsal, že „největší loupež uměleckých děl v novém tisíciletí se dočkala spravedlnosti“, ale po obrazech se slehla zem. Až do minulého pondělka, kdy list Dagbladet ohlásil novinku.

Vrácení obrazů nabízí již odsouzený kriminálník David Toska (30) za to, že pro sebe získá amnestii. Toska je považován za nejvlivnějšího bosse organizovaného zločinu v Norsku a trest 19 let vězení vyfasoval za bankovní loupež, jež se odehrála čtyři měsíce před krádeží Munchových obrazů. Nyní tedy vyšel najevo motiv uměnímilovných lupičů, ale jinak je vše otevřené. Norské zákony vylučují jakékoli kšefty za amnestii, nicméně podle Dagbladetu nejvyšší státní zástupce už pár týdnů intenzivně vyjednává s Toskovým advokátem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].